Hlavní obsah

Nedoplatky za svoz odpadu mají za děti platit rodiče, navrhují poslanci

Odpovědnost za nedoplatky za svoz komunálního odpadu za nezletilé děti by měli mít jejich zákonní zástupci. Skupina poslanců to navrhuje v novele zákona o místních poplatcích, kterou chtějí zabránit tomu, aby děti vstupovaly do dospělosti s exekucemi kvůli nedoplatkům, o nichž ani nevědí.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

„Vznikne-li nedoplatek na poplatku poplatníkovi, který je ke dni splatnosti poplatku nezletilý, přechází povinnost uhradit nedoplatek na zákonné zástupce poplatníka. Zákonní zástupci jsou povinni uhradit poplatek společně a nerozdílně a dnem následujícím po dni splatnosti poplatku se stávají poplatníky namísto nezletilého,” navrhuje skupina poslanců několika stran.

Podle Jeronýma Tejce (ČSSD), který je jedním z předkladatelů, by mohla novela začít platit od příštího roku. Vedle Sněmovny ji ještě musí projednat Senát a podepsat prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Systém je proti zdravému rozumu, tvrdí Tejc

Praxe je nyní taková, že pokud rodiče nehradí za nezletilé dítě poplatek za odpad, s dluhem se potýká dítě. "Znám případ, kdy upomínka přišla chlapcům dvojčatům, kteří ještě ani neuměli číst. Považuju to za nespravedlivé a není dobře, když děti vstupují po dosažení plnoletosti do života s nulou, natož s minusem," zdůraznil v pondělí Tejc.

Podle něj pokud vznikne nedoplatek za dítě, je to povinnost zákonného zástupce, nikoliv dítěte. "Dítě těžko najde ve třech, pěti, ale i patnácti letech peníze na to, aby si poplatek hradilo. Nevyhovuje to zdravému rozumu. My jako navrhovatelé říkáme, že za dítě odpovídá zákonný zástupce, a pokud neplatí, dluh má jít za ním a dítěte se nemá týkat," dodal poslanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc

Novela má zamezit i tomu, aby se platil dvojí poplatek za odpad. Týká se to například dětí a seniorů, kteří pobývají v ústavech, přičemž platí poplatek jak v místě bydliště, tak například v dětských domovech nebo v domovech pro seniory. V případě úhrady pouze jednoho z poplatků například v domově pro seniory pak navíc může vznikat dluh za scházející úhradu v místě bydliště.

"Od poplatku by v tomto případě byly osvobozené děti, které jsou v dětských domovech, děti vyžadující okamžitou pomoc v zařízeních typu Klokánek, ale také třeba senioři v domovech pro seniory, se zvláštním režimem a v obdobných zařízeních," sdělil Tejc.

Poslanci rovněž navrhli, aby obecní úřad mohl poplatek nebo jeho příslušenství zcela nebo částečně prominout.

Reklama

Výběr článků

Načítám