Hlavní obsah

Nedaleko Králík našli zlatý poklad, mince zřejmě někdo zahrabal ve spěchu

– Králíky
Právo, Zdeněk Seiner

Hrsti zlatých dukátů si odnášeli nadšení archeologové před několika dny z louky nedaleko Králík na Orlickoústecku. V pondělí se s nimi pochlubili na tiskové konferenci v Pardubicích.

Z dohledávání zlatých dukátůVideo: Regionální muzeum Vysoké Mýto

 
Článek

„Poklad nebyl zakopán hluboko, byl vlastně hned pod drnem,“ prozradil archeolog vysokomýtského muzea David Vích.

„Pravděpodobně byl původně v koženém váčku nebo měšci. V jádru depotu bylo 45 zlatých mincí. Našli jsme i dalších patnáct, které byly pravděpodobně rozptýleny orbou,“ dodal Vích. Podle dobových počtů jich tedy byla přesně jedna kopa.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Zlatý dukát Ferdinandův z obou stran

„Předpokládám zatím, že šlo o hotovost, která byla za třicetileté války shromážděná někde v Uhrách. Mohlo se jednat o žold nebo lup. Hotovost ve zlatě se lépe transportovala na větší vzdálenosti než stříbro,“ usuzuje přední český numismatik Petr Vorel.

Potěšilo i udivilo jej to, že v nálezu byly nejen uherské dukáty, ale i zlaté oběživo Osmanské říše, Polska nebo Nizozemska. Uherské dukáty byly čerstvě vyražené, minimálně opotřebené oběhem. Odborníci soudí, že nešlo o promyšlený úkryt. Vlastník mince zřejmě zahrabal ve spěchu před blížícím se nebezpečím.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zlatý poklad dohromady čítá 60 zlatých dukátů ze 16. a 17. století.

Dukáty vystaví ve Vysokém Mýtě

„Nález zatím nebyl oceněn, ale historická hodnota je značná,“ konstatoval Vorel.

„Počkáme si na ocenění, nálezce by měl dostat 10 procent ceny jako nálezné,“ řekl Právu náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL).

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Mince někdo zahrabal jen mělce, předpokládal, že se pro ně brzy vrátí. Dole zleva jsou na mincích zobrazeni Maxmilián II., Rudolf II. a Ferdinand II.

Neslíbil žádnou horentní částku v řádu statisíců. Během posledních čtyř let je to už třetí mimořádně cenný nález na území Pardubického kraje. „Tento poklad se řadí za denárový poklad nalezený u Chýště na Pardubicku a objev obří bronzové nádoby v Kladině. Všechny tři nálezy mají minimálně středoevropský význam,“ podotkl náměstek Línek.

Poklad 60 zlatých mincí z konce 16. a začátku 17. století bude uložen v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Podle ředitele muzea Jiřího Junka by mohl být vystaven na jaře příštího roku. Připravuje se i katalog tohoto mimořádného nálezu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zlatý poklad dohromady čítá 60 zlatých dukátů ze 16. a 17. století

Reklama

Výběr článků

Načítám