Hlavní obsah

Nechodí, nekomunikuje, ignoruje výbor. Poslanci si stěžují na ministra Pelikána

Právo, Karolina Brožová

Pracuje pomalu, své plány sděluje dřív médiím než kolegům a na jednání svého gesčního ústavně-právního výboru Sněmovny ještě ani jednou nepřišel. S takovými poznámkami na adresu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) hodlají jít ve středu někteří poslanci za šéfem ústavně-právního výboru Sněmovny Jeronýmem Tejcem (ČSSD). Výbor zřejmě předvolá ministra ke zvláštnímu jednání a není sám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnost Robert Pelikán (ANO)

Článek

„Mám dojem, že ministr Pelikán Sněmovnou pohrdá. Na ústavně-právní výbor či jeho podvýbory nechodí. S poslanci až na výjimky nekomunikuje,“ řekl Právu koaliční poslanec Jan Chvojka (ČSSD). Stejně kritizuje ministra i opozice.

„Ministr se dlouhodobě neúčastní jednání výborů ani podvýborů. Nekomunikuje s poslanci. Jak opoziční, tak i koaliční poslanci ho chtějí vyzvat k mimořádnému jednání,“ řekl Právu Martin Plíšek (TOP 09).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Návrh na svolání mimořádného jednání výboru jeho šéf Jeroným Tejc (ČSSD) vyslyší.

Obvyklé je, že ministři chodí na jednání gesčních výborů
Jeroným Tejc, šéf ústavně-právního výboru

„Já to nebudu blokovat, pokud dostanu žádost, tak jí vyhovím,“ sdělil Právu. Chování ministra je prý opravdu nestandardní. Od letošního března, co je ministrem, se konalo sedm jednání výboru, Pelikán se nedostavil ani na jedno.

„Obvyklé je, že ministři chodí na jednání gesčních výborů. Chápu kolegy, kteří upozorňují na tento stav. Na druhou stranu se ale nestalo, že by neúčast ministra bránila projednání nějakého zákona, vždy byl přítomen náměstek,“ dodal Tejc.

Pokud výbor ministra předvolá, nebude první. Na kobereček si Pelikána zvou i poslanci výboru pro bezpečnost, kterým zase vadí nejasnost koncepce vězeňství v příštích letech.

Hněv poslanců byl podle informací Práva patrný také v úterý na neveřejném jednání podvýboru pro justici, který vede Pelikánova předchůdkyně Helena Válková (ANO).

„Mám plný diář“

Podvýbor projednával trestní řád, zákon o státním zastupitelství a věcný záměr zákona o reformě justice. Ministr se z jednání omluvil kvůli pracovním povinnostem.

„Já mám kalendář plný na měsíc nebo dva dopředu, já si neumím z týdne na týden vyhradit půl dne na jednání podvýboru,“ vysvětlil Právu ministr.

Stejně tak odmítl kritiku poslanců z podvýboru pro vězeňství, kam se zase nedostavil minulý čtvrtek. „Podvýbor byl svolán asi šest dnů předem a byl svolán tím způsobem, že stanovil datum a řekl: Tehdy přijďte. Já musel do Lucemburku na radu ministrů,“ dodal.

Jenže poslanci se domnívají, že alespoň na některá jednání by si vyhradit čas měl. „Pan ministr s nikým ani nekomunikuje – ani s poslanci, ani s odbornou veřejností. To říkají všichni, že takhle nekomunikujícího ministra jsme ještě neměli,“ řekl Právu Marek Benda z ODS.

Zákony si musí shánět sami

Pelikán se však kritice brání. „Tak samozřejmě že je potřeba s poslanci o věcech hovořit. S tím já nemám žádný problém. Pokud jde o podvýbor, tak tam v určité míře ovlivňuje jednání podvýboru osoba jeho předsedkyně,“ uvedl Pelikán.

Naznačil, že Válková se prý nesmířila s odchodem z úřadu. „Paní bývalá ministryně má pocit, že by to dělala líp, kdyby to dělala ona,“ podotkl.

Válková se Právu nevyjádřila, ostatní poslanci však takové tvrzení odmítají.

„Modelovým příkladem je návrh zákona o státním zastupitelství, který bombasticky prezentoval na tiskové konferenci, ale poslanci ho museli shánět různými pokoutnými způsoby, protože pan ministr prostřednictvím svého aparátu sdělil, že ho nedá z ruky,“ řekl Právu Chvojka.

Ale Pelikán tvrdí, že to mělo svůj důvod, neboť zákon prý stejně ještě nesměroval na jednání vlády a procházel rozsáhlým připomínkovým řízením.

Reklama

Související témata:

Související články

Pelikán čeká od migrantů žaloby na Česko

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) předpokládá, že kvůli zadržování na neúměrně dlouhou dobu budou někteří uprchlíci podávat na Českou republiku...

Výběr článků

Načítám