Hlavní obsah

Nechat rozhodnutí o Koudelkovi na nové vládě? Schillerová by tomu rozuměla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) by rozuměla tomu, pokud by premiér Andrej Babiš (ANO) nechal rozhodnutí o jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) na příští vládě. Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy by takový postup nebyl správný, premiér se podle něj bojí Hradu. Schillerová a Fiala to řekli v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Schillerová ocenila, že Babiš probere věc v koalici. „Myslím si, že pokud by přišel s návrhem, ať si to rozhodne příští vláda, tak by to nebylo nic proti ničemu,” řekla. Podotkla, že pokud by byl Koudelka znovu jmenován, jeho další funkční období by překročilo i mandát kabinetu, který vznikne na základě výsledků říjnových sněmovních voleb.

Babiš bude jednat v pondělí o řediteli BIS s vicepremiérem a předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem. Potom by mělo být známo stanovisko vlády. Ve hře je také jmenování nynějšího ředitele civilní kontrarozvědky Michala Koudelky na další funkční období. Nynější mu končí v polovině srpna. Pokud by řádný ředitel jmenován nebyl, BIS by v mezidobí vedl Koudelkův zástupce Jan Pavlíček.

Fiala označil nynější situaci kolem ředitele BIS za „šarádu” a za „tanečky”. Připomněl, že proti Koudelkovi opakovaně vystupuje prezident Miloš Zeman. „Pan premiér se bojí Hradu,” míní šéf ODS.

Záležitost Fiala vnímá do jisté míry jako zápas o orientaci Česka. Poukázal na to, že civilní kontrarozvědka funguje a je oceňována zahraničními partnery. „Neexistuje důvod, proč teď ji personálně destabilizovat,” zdůraznil.

Návrat hnutí ANO doprava? Korunní princ Vondrák chce vládnout s ODS

Domácí

Podobně jako Fiala se v následné televizní debatě na CNN Prima News vyjádřila místopředsedkyně opozičních Pirátů Olga Richterová. když mluvila o změně premiéra názoru ohledně Koudelkovy podporu a o jeho obavách z Hradu.

„Nyní v situaci, kdy za panem Koudelkou stojí celá demokratická opozice, tak tato podpora pro něj (Babiše) nehraje roli, a on najedou otočil. A působí to, že čistě kvůli předvolební podpoře ze strany Hradu váhá s jmenováním, které je přitom naprosto logické,” uvedla.

Ředitele BIS jmenuje podle zákona vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru. Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která stejně jako další opoziční koalice Pirátů a STAN Koudelku podporuje, kvůli nynější situaci podnítila svolání mimořádné schůze dolní komory.

Poslanci se mají sejít v pátek. Kritické je k nynějšímu řediteli civilní kontrarozvědky hnutí SPD a také KSČM.

Reklama

Související články

Koalice Spolu slibuje 40 000 nových bytů ročně

Jedním z největších problémů Česka, který politické strany začínají jako téma čím dál víc zvedat ve svých předvolebních kampaních, je zhoršující se dostupnost...

Koalice Spolu se dostala před Piráty a STAN

Koalice Pirátů a STAN se ve volebním modelu agentury Median propadla až na třetí místo. První je hnutí ANO s 26 procenty, druhá koalice Spolu s 21,5 procenta.

Výběr článků

Načítám