Hlavní obsah

Nečasův poslední víkend, píše BBC. Zahraničí si všímá milostné aféry v zemi kmotrů

Jako milostnou aféru, která může přivodit konec české vlády, líčí německé a rakouské deníky odhalení důvodů zatčení vysokých státních úředníků včetně lidí z nejbližšího okolí premiéra Petra Nečase. Zatímco švýcarský tisk se ptá, zda tento zásah znamená konec "pražské kmotrovské republiky", podle rakouského listu Der Standard poměry v Česku už připomínají satiru. Britská BBC pak věští Nečasovi poslední víkend ve funkci.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jana Nagyová

Článek

"Premiér Nečas stojí kvůli milostné aféře před pádem," tvrdí německý Die Welt. Přibližuje vztah mezi předsedou vlády a vedoucí jeho sekretariátu, zatčenou Janou Nagyovou a obvinění vyšetřovatelů, že Nagyová nechala ze soukromých důvodů sledovat Nečasovu manželku. "Prosté drama žárlivosti, které ale může přivést premiéra i vládu k pádu," soudí konzervativní list.

Podobně situaci hodnotí Sächsische Zeitung, který i údajnou korupci bývalých poslanců ODS ze strany Nagyové označuje za "milostnou službu pro premiéra". Rakouský deník Kleine Zeitung svůj příspěvek nazval sarkasticky "Milovaný premiér" a rovněž soudí, že "aféra může Nečase stát úřad".

"Nejen že žárlivá sekretářka premiéra nechala špiclovat jeho ženu, měla pro něj podplácet i poslance," shrnuje zjištění českých kriminalistů rakouský Die Presse v článku nazvaném "Hluboký pád Nečasovy vlády".

Justice si věří

Další německojazyčné listy kauzu spojují s korupcí. "Odhalení skandálu v kanceláři šéfa pražské vlády Nečase je znamením, že viditelně sebevědomá justice si věří. Nakonec může z této aféry země vyjít posílená," domnívá se švýcarský list Neue Zürcher Zeitung, který se v titulku ptá, zda je to "začátek konce pražské kmotrovské republiky".

"Ač se na propuknutý skandál nepěkně kouká, pro Česko přináší v zásadě jednu dobrou zprávu. Ukazuje se, že státní zastupitelství jedná stále více sebevědomě a nezávisle na politice a že policie při vyšetřování i v nejvyšších patrech politiky není - jako to bylo v minulosti časté - brzděna státními zástupci napojenými na politiky," píše curyšský list.

Připomíná, že to byla právě Nečasova vláda, která tento boj korupci vyhlásila. "Paradoxně teď Nečas spadl pod kola své vlastní politiky," poznamenává Neue Zürcher Zeitung.

Podle rakouského deníku Der Standard dosáhly poměry v české politice rozměrů satiry. Kromě nynější aféry kolem premiéra připomněl list nedávné vyjádření "alkoholu se nezříkajícího prezidenta" Miloše Zemana, který se "nepřímo přirovnal k pijícímu demokratovi Churchillovi, jenž vyhrál válku, na rozdíl od abstinujícího diktátora Hitlera". "Při těchto reálných poměrech v české politice musí závidět i ten nejkreativnější satirik," soudí Der Standard.

Poslední víkend

Nečas, který čelí po zatýkání šokujícím obviněním, neměl dobrý týden, poznamenala BBC. V úterý oznámil rozvod a v noci ze středy na čtvrtek ozbrojení policisté z jednotky bojující proti organizovanému zločinu dorazili do jeho vládních kanceláří.

Je to určitě největší Nečasova krize za tři roky v úřadu, zdůraznila BBC. Otázkou je: může přežít? Premiér zatím odmítá ustoupit, možná sází na to, že jeho koaliční partneři ještě nejsou připraveni svrhnout vládu, uvedla stanice.

Opozice žádá předčasné volby a příští týden by se mohlo v parlamentu hlasovat o nedůvěře vládě. Pro premiéra to bude obtížný víkend - a možná jeho poslední ve funkci, uzavřela BBC.

Podle amerického listu The Wall Street Journal se Nečas, který tvrdil, že bude bojovat proti korupci, dostal v pátek pod rostoucí tlak, aby rezignoval.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Francouzský Le Monde napsal, že na čtvrtek 13. června, kdy byla zveřejněna první informace o razii v sídle vlády, Češi jen tak nezapomenou. Belgický La Libre Belgique dnes píše o "velkém úklidu".

Reklama

Výběr článků

Načítám