Hlavní obsah

Nečas z platu u Langera nemůže vyjít, jeho příjem je „standardní”

Právo, Jakub Troníček

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) se po sérii osobních kotrmelců a odchodu z vysoké politiky dostal do ekonomicky obtížně řešitelné situace.

Foto: Yves Herman, Reuters

Petr Nečas

Článek

Jeho příjmy v novém zaměstnání mu totiž podle zjištění Práva nemohou pokrýt ani nutné finanční náklady spojené s jeho rozvodem.

Ty se pohybují v řádu desítek tisíc korun měsíčně, a i proto někdejší předseda vlády nedávno prohlásil, že hledá práci s odpovídajícím příjmem, tedy kolem 150 tisíc korun. To se mu ale zjevně nepovedlo.

Příjem pana Nečase u nás bude standardní.
Jaroslav Salivar

Nečas je nově zaměstnán na vysoké škole CEVRO Institut vedené někdejším místopředsedou ODS Ivanem Langerem, ale jeho plat podle všeho přídomkem „premiérský“ označit nelze ani zdaleka.

„Příjem pana Nečase u nás bude standardní,“ řekl v této souvislosti Právu člen dozorčí rady Cevra a šéf tamního Centra bezpečnostních studií Jaroslav Salivar. Konkrétní částku sdělit odmítl.

Po odchodu z pozice premiéra měl ještě jako řadový poslanec příjem včetně náhrad 96 tisíc hrubého měsíčně.

42 tisíc výživné, 16 tisíc hypotéka

Teď musí na základě výsledku rozvodového řízení platit své bývalé ženě Radce každý měsíc 42 tisíc korun jako výživné na jejich dvě nezletilé dcery a kromě toho se zavázal i ke splácení 16 tisíc korun za hypotéku na byt v pražském Kamýku, kde bude jeho exmanželka s dětmi bydlet.

Podle zdrojů Práva z jeho okolí však Nečas na vysoké škole nebere ani tolik, kolik musí každý měsíc vydat. „Ten plat v žádném případě nepokrývá jeho fixní náklady spojené s rozvodem,“ řekl Právu zdroj. Všech svých úspor se navíc vzdal ve prospěch manželky, stejně jako velké části příjmu z prodeje jejich společného bytu v Rožnově pod Radhoštěm.

Z čeho bude platit, není jasné

Z čeho bude Nečas své závazky platit, tak není jasné. Na otázky Práva ve středu nereagoval.

Na vysoké škole spjaté s lidmi z ODS má Nečas pracovat zejména v Centru transatlantických vztahů, které vede jeho někdejší ministr obrany Alexandr Vondra, a má se věnovat i výuce a publikační činnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nagyová přichází s manželem Petrem Nečasem a advokátem Eduardem Brunou k výslechu na ÚOOZ v ulici Na Perštýně.

Bývalý premiér se nedávno oženil s někdejší šéfkou svého kabinetu Janou Nagyovou (nyní již Nečasovou), jejíž zatčení letos na jaře vedlo k pádu celé vlády. Nagyová na Úřadě vlády pobírala kromě základního tabulkového platu na úrovni zhruba 35 tisíc korun i velmi velkorysé odměny.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Nečas při rozhovoru s deníkem Právo

Foto: Reuters

Jana Nagyová na kongresu ODS v Brně v listopadu 2012

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ODS Ivan Langer

Z uniknuvších výplatních pásek např. vyplynulo, že v lednu 2011 dostala bonus 100 tisíc, za březen pak dokonce 190 tisíc korun. O nějaké její současné výdělečné činnosti není nic známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám