Hlavní obsah

Nečas: Voliči ukázali, že za značku ODS se nelze schovávat

Právo, Lukáš Bek

Premiér a šéf ODS Petr Nečas odpovídal na otázky deníku Právo, které se týkaly výsledků komunálních voleb a voleb do senátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas ve Sněmovně

Článek

ODS vyhrála ve čtyřech statutárních městech, do 2. kola senátních voleb postoupilo 19 vašich kandidátů. Není to málo?

ODS získala nejvyšší počet mandátů ze všech parlamentních politických stran. Co se týče počtu hlasů, získala jenom o devět desetin procent méně než sociální demokracie. Z jedenácti míst v senátních volbách postupujeme z prvního místa, dohromady v 19 obvodech. Sociální demokracie má náskok jenom tří obvodů a jednoho prvního místa. Je to rovnocenný souboj.

Jak chce vedení ODS změnit stranu v neúspěšných regionech?

Nepoužívám kritérium úspěšný, protože to může být podstatně složitější. Někdo to má s pravicovými názory výrazně těžší, když působí v regionu, obci nebo ve městě s určitou sociální, vzdělanostní a ekonomickou strukturou. Také se někde mohla logicky projevit únava voličů z dlouhého pobytu ODS na radnici. A pak jsou také místa, kde se projevila nedůvěryhodnost komunálních politiků ODS velmi slabým volebním výsledkem.

Co byste tedy doporučil třeba kolegům v Českých Budějovicích?

Analýzu budeme ještě dělat. Musíme rozlišit důvody, které mohou být různé a ne vždy spravedlivé vůči těm politikům.

Neukázalo se, že od vašeho zvolení předsedou se strana příliš nezměnila?

Výsledky těchto komunálních voleb dávají vedení ODS zapravdu, že je naprosto nezbytné navracet důvěryhodnost v politice občanských demokratů. Markantně je vidět, že není nějaká obecná vlna, která by vytvářela jednotný volební výsledek typu voleb do krajských zastupitelstev v roce 2008. Naopak byly ve výsledcích opravdu velmi dramatické rozdíly. Dokonce v rámci měst, jejich obvodů a částí, když porovnám výsledky v Praze 5 s výsledky v Praze 19, kde Pavel Žďárský jako starosta dostal 51 procent hlasů, nebo v Praze 1 a v Praze 6, kde Tomáš Chalupa dostal přes 40 procent hlasů. Dramatický rozdíl spočívá v důvěryhodnosti představitelů ODS. Máme pravdu, když říkáme, že je nezbytné navrátit tuto důvěryhodnost politice a nepřipouštět nezdravé propojování například byznysovými zájmy.

Čili budete chtít, aby tito lidé odešli?

Tam, kde došlo k těmto nezdravým jevům, a kde to voliči přečetli, tak to není otázka, zda odejít, nebo neodejít. O tom nerozhoduje vedení strany, ale voliči. Ti nehodlají tuto věc tolerovat, čtou pečlivě kandidátky. Nejde se už schovat jenom za značku, za někoho, kdo je v čele a doufat, že v závětří pelotonu stejně dojedu na ty vytoužené politické pozice. Na tohle už voliči neskočí a neskočí na to ani nám jako ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám