Hlavní obsah

Nečas tlačí na Švédy, u delšího pronájmu gripenů chce lepší podmínky

Právo, dan

Pokud Švédsko nenabídne další slevu za pronájem stíhaček gripen, vypíše Česko výběrové řízení na nákup nových letounů. Premiér Petr Nečas (ODS) po dnešním jednání vlády uvedl, že chce slevu vyjednat přímo se švédským ministrem obrany Fredrikem Reinfeldtem.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Premiér Nečas chce o gripenech jednat se svým švédským protějškem.

Článek

Schůzka mezi premiéry by měla proběhnout podle Nečase co nejdříve, aby o budoucnosti českého stíhacího letectva mohla vláda rozhodnout do konce března.

„Chceme vyvolat jednání na úrovni předsedů vlád. Jsme přesvědčeni, že švédská strana málo bere v potaz to, že také na českém letectvu si dělá referenční vzorek, který při prodeji svých letadel po celém světě používá jako součást své reklamní a marketingové strategie,“ uvedl premiér.

Po ročním vyjednávání se obě strany shodly na třech variantách pronájmu. První je tříletá za pět miliard korun, druhá je na pět let za sedm miliard a nejdelší na deset let za 13 miliard. Pokud podle Nečase švédská strana ještě jednou nevyjde vstříc, vláda zvolí tříletou možnost, čímž si vytvoří čas na vypsání výběrového řízení, které při nákupu tak složitého systému může trvat tři až čtyři roky.

„Bude záviset na pružnosti švédské strany, pokud bude chtít jednání přivést k úspěšnému závěru pro Švédsko,“ podotkl předseda vlády.

Schwarzenberg chce delší pronájem

Jak informovalo Právo, vláda se v otázce pokračování pronájmu gripenů rozdělila na dvě skupiny, kdy premiér prosazuje tříletou variantu a vypsání zcela nového tendru. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) naopak s poukazem na to, že gripeny se osvědčily, stojí za desetiletým pronájmem. [celá zpráva]

Nynější pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun skončí na konci roku 2014. Kromě Česka a Švédska používají gripeny armády Maďarska, Jihoafrické republiky a Thajska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám