Hlavní obsah

Nečas se v ODS chopil vesla rázně

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový lídr ODS Petr Nečas se rozhodl nečekat na výsledek čtvrtečního jednání stranického grémia, tedy nejužšího vedení. Už teď má jasno, že se týž den večer coby faktický šéf strany zúčastní schůzky s premiérem Janem Fischerem, na niž byl pozván i předseda soc. dem. Jiří Paroubek.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Nový volební lídr ODS Petr Nečas

Článek

„Mluvil jsem s Petrem Nečasem a je po dohodě s vedením ODS připraven na schůzku s premiérem jít,“ řekl v úterý Právu mluvčí ODS Martin Kupka.

Fischer chce na jednání s lídry dvou nejsilnějších stran řešit situaci, která vznikla po odchodu ministrů za zelené z vlády.

Na osud Topolánka nečeká

Šéf ODS Mirek Topolánek přitom v pondělí novinářům rozeslal zprávu, že o jeho osudu v čele občanských demokratů se rozhodne právě ve čtvrtek na grémiu a do té doby se nebude vyjadřovat k tomu, kdo bude teď ODS reprezentovat na klíčových jednáních.

Výkonná rada, tedy nejvyšší orgán ODS mezi kongresy, Topolánka ve čtvrtek vyzvala, „aby odstoupil z pozice celostátního lídra a odstoupil z kandidátky Jihomoravského kraje ve volbách do Sněmovny“. To se stalo. Zároveň mu vedení ODS doporučilo, aby „zvážil i odstoupení z pozice předsedy ODS“.

Topolánek přitom v rozhovoru pro sobotní Právo naznačil, že se k odchodu jen tak nechystá: „O tom, co bude dál, se rozhodnu a nebudu v žádném případě na to rozhodnutí spěchat.“

V pondělí pak v prohlášení napsal, že k opakovaným dotazům na své angažmá v ODS, potažmo v politice, chce všechny požádat o čas právě do čtvrtka. „Tento den proběhne grémium ODS a následná tisková konference. Tímto respektuji i přání volebního lídra Petra Nečase,“ uvedl Topolánek.

Nečas již dříve opakovaně prohlásil, že si nedovede dlouhodobě představit dvojkolejné vedení ODS.

Premiérové setkání s Paroubkem

Schůzka v sídle úřadu vlády má začít ve čtvrtek v půl osmé večer. Nečas tak na ni nejspíš půjde rovnou z jednání grémia ODS. Vzhledem k předchozím jasným hlasováním orgánů ODS vůči Topolánkovi není pravděpodobné, že by mu straníci ve vedení v cestě za premiérem bránili.

Nečas tak bude mít ve čtvrtek coby lídr ODS premiérové setkání s Paroubkem. Další se dá očekávat v televizi. Jak Právo už uvedlo, setkají se v ČT 11. dubna.

Další duel plánovala Prima už tuto neděli. Paroubek přijal, ale ODS vzkázala, že „nebude otravovat Velikonoční neděli politickými spory“. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám