Hlavní obsah

Nečas: Protikorupční aktivisté jsou jako partyzáni, kteří se vyrojili až v dubnu 1945

Praha

Všechny protikorupční iniciativy připomínají premiérovi Petru Nečasovi (ODS) partyzány, kteří se v dubnu roku 1945 vyrojili, když už bylo vítězství ve druhé světové válce jasné. Předseda vlády tak reagoval na ohlášenou demonstraci odborů proti korupci. Podle něj už vláda v boji proti korupci dosáhla zásadních mezníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Odboráři mi trochu připomínají všechny ty antikorupční iniciativy. Je to jako v dubnu roku 1945, najednou se všude začali objevovat bojující partyzáni, když se vědělo, že se vyhraje. Jsou to protikorupční partyzáni z konce dubna 1945,“ poznamenal s úsměvem Nečas s tím, že na svobodné vyjádření ale nikomu právo neupírá.

Podle něj se vládě již podařilo zúžit prostor pro korupci a situace je už nyní lepší než před dvěma třemi lety. Jako příklad omezení korupčního potenciálu premiér uvedl zpřísnění trestů za úplatkářství nebo nedávno Sněmovnou schválený zákon o veřejných zakázkách. Zdůraznil, že je dnes již standardem, že jsou smlouvy a dokumentace k veřejným zakázkám dostupné na internetu.

Odboráři chtějí v pátek podle svých slov upozornit, že upadající morálka začíná u vrcholových politiků. Na korupční kauzy prý odbory poukazují již delší dobu. Naposledy to bylo na demonstraci spojené s červnovou stávkou dopravních odborů, kdy upozorňovaly na kauzy Promopro, Diag Human, IPB, zbrojní zakázky či Opencard. Od té doby se objevily další kauzy, třeba ta týkající se Mostecké uhelné společnosti, připomínají odbory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám