Hlavní obsah

Nečas pojede do Bruselu s mandátem nepodepsat pakt rozpočtové odpovědnosti

Právo, Novinky, jas, ada, nig, rsk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) po středečním zasedání vlády oznámil, že dostal od kabinetu mandát nepřipojit se k evropskému paktu rozpočtové stability. Tento mandát je podle něj základem koaliční dohody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake (VV)

Článek

Nečas dodal, že jednání o případném připojení ČR k paktu budou nadále pokračovat. Podle premiéra je potřeba ujasnit si i to, zda podpisem dohody dochází k přesunu pravomocí členských zemí na EU.

Pro připojení k paktu se vyslovovala zejména TOP 09, zatímco postoj ODS a VV byl od počátku rezervovaný. Kvůli rozdílným názorům si věc vyjasňoval premiér Nečas s šéfem TOP 09 a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Schwarzenberg, který byl ve středu na zahraniční cestě ve Švýcarsku, se jednání vlády neúčastnil. „Několikrát jsem zdůraznil, že postup považuji za mylný, že ČR neprospívá, ba naopak, a u tohoto názoru zůstávám,“ řekl Právu.

Nečas uvedl, že vedle odmítavého postoje k paktu rozpočtové odpovědnosti má od ministrů mandát k jednání o zahraničněpolitické situaci v Sýrii, otázkám případného rozšíření EU a Schengenského prostoru či problematice uvolnění vnitřního trhu unie, o nějž ČR dlouhodobě usiluje.

Rozhodnutí vlády nepodepsat fiskální úmluvu se nezamlouvá ČSSD. Vyslovila kvůli tomu dokonce požadavek na konání předčasných voleb a varování před popřením polistopadového vývoje.

ČSSD: Nečinnost vlády popírá polistopadový vývoj

„Pokud bude současný stav nečinnosti vlády vůči EU pokračovat, reálně hrozí popření smyslu polistopadového směřování ČR k zapojení se do procesu evropské integrace, který se v současném globálně propojeném světě jeví jako jediná životaschopná alternativa pro ČR,“ soudí stínový ministr za sociální demokracii Lubomír Zaorálek.

Pokud vláda nepřehodnotí své stanovisko, měla by podle stínového ministra odstoupit a hledat dohodu na předčasných parlamentních volbách.

Proti KSČM vláda nezasáhne

Ani pokyn vlády z loňského léta, aby vnitro připravilo ve spolupráci s resortem spravedlnosti návrh na pozastavení činnosti KSČM, nezviklalo experty ministerstva vnitra v názoru, že takový návrh nemá u Nejvyššího správního soudu naději na úspěch.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Proto se ministr Jan Kubice na jednání vlády prezentoval nikoli se sepsaným návrhem, ale s vysvětlením, proč by vláda neměla takový krok dělat.

Mezi doporučeními ministerstva, jak postupovat dál, je ustavení skupiny, která by posoudila zákony a postupy policie „při prokazování trestných činů, které jsou spojeny s podporou a propagací levicových ideologií“.

Vnitro prověří činnost občanských sdružení, s nimiž KSČM spolupracuje, např. Komunistického svazu mládeže, Svazu mladých komunistů Československa či Klubu českého pohraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám