Hlavní obsah

Nečas pochybuje o výběru Lessyho, informovala ho Johnova asistentka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jako nejvhodnějšího kandidáta na post policejního prezidenta vyhodnotila výběrová komise ministerstva vnitra šéfa jihomoravské policie Petra Lessyho. Premiér Petr Nečas (ODS) odmítl zatím potvrdit výběr nového policejního prezidenta a opět zpochybnil komisi. Vadilo mu také, že ho o výběru informovala SMS zprávou asistentka šéfa vnitra Radka Johna (VV).

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený policejní prezident Petr Lessy.

Článek

"Doporučení komise budu plně respektovat a po souhlasu pana plukovníka Lessyho jej ustanovím do funkce nového policejního prezidenta," řekl John.

"On je taková klidná síla. Člověk, který s buldočí vytrvalostí bude pracovat na tom, co policie potřebuje," charakterizoval Lessyho ministr vnitra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený policejní prezident Petr Lessy.

Na otázku, zda Lessyho jmenuje policejním prezidentem i bez souhlasu premiéra Nečase (ODS), který byl podle předchozí dohody podmínkou, John odpověděl, že se s předsedou kabinetu během středy nemohl spojit, Nečasovi ale již podle svých slov poslal esemesku.

"Komise se shodla velikou většinou. Neumím si představit, že by bylo možné rozporovat rozhodnutí odborníků," uvedl John.

Nečase pohoršila SMS od Johnovy asistentky

Jenže Nečas sdělil novinářům, že jeho pochybnosti ohledně zákonnosti a transparentnosti výběru šéfa policie trvají. Podle něj byly do podmínek výběru prezidenta zahrnuty diskriminační body, které znevýhodňovaly jiné kandidáty, nelíbilo se mu ani obsazení komise.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

„O panu Lessym se již před několika týdny spekulovalo jako o budoucím prezidentovi. O něm a panu Čechovi se mluvilo jako o vysněných kandidátech pana Johna,“ řekl Nečas. Zatím tedy odmítl potvrdit, zda bude s novým vedením policie spokojen, dokud si s Johnem nepromluví osobně.

Premiér si také postěžoval, že John mu vzkázal výsledek pouze SMS zprávou z mobilu své asistentky, což Nečas nepokládá za seriózní formu komunikace v tak závažné věci. John přitom ještě před odletem na summit ministrů vnitra EU řekl novinářům, že se pokoušel Nečasovi dovolat, ale ten mu to nezvedal.

Velmi mě potěšilo, že jsem byl vybrán na prvním místě.

Pravděpodobný budoucí šéf policie měl z většinové podpory radost. „Velmi mě potěšilo, že jsem byl vybrán na prvním místě,“ řekl novinářům Lessy. Dále uvedl, že se jmenováním souhlasí a požádal o prostor, aby představil svou vizi.

Také požádal novináře, aby mu dali čas na představení svých plánů u policejních špiček.

Způsob výběru kritizovaly ODS i ČSSD

Ve hře o post na policejního prezidenta byla ještě jména šéfa pražské policie Martina Červíčka a ředitele policie Ústeckého kraje Jiřího Vorálka.

Poradní komise v úterý nedoporučila jmenovat novým šéfem policie náměstka ministra vnitra Viktora Čecha ani náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka.

Výběrové řízení vyhlásil John 4. ledna, zájemci o pozici šéfa policie mohli podávat přihlášky do 10. ledna. Funkce je neobsazena od začátku roku poté, co ke konci minulého roku skončil Oldřich Martinů.

Výběr nového policejního prezidenta v minulosti kritizovaly ODS i ČSSD. Podle ODS není výběr v souladu se zákonem. Působí prý navíc dojmem, že o vítězi už je jasno a měl jím být Viktor Čech, který ale v úterý neuspěl. [celá zpráva]

Mgr. plk. Petr Lessy (46)
Narodil se 18. srpna 1964 v Prostějově. Vystudoval práva na policejní akademii.
V minulosti byl například vedoucím územního odboru vnější služby policie ve Frýdku-Místku, náměstkem pro uniformovanou policii severomoravské policejní správy nebo šéfem severomoravské pořádkové policie. Velel řadě zásahů proti extremistům nebo fotbalovým chuligánům na severu Moravy.
V současnosti působí jako náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje pro vnější službu. Do vnější služby spadají uniformovaní policisté; řeší přestupky a též méně závažné trestné činy.
Od letošního roku patří do jeho resortu i bývalé oblastní ředitelství cizinecké policie v Brně.
Podle médií patřil od počátku mezi favority ministra vnitra Radka Johna (VV) na funkci policejního prezidenta.

"Respektujeme, ale neznáme"

Bezpečnostní expert ČSSD František Bublan v ČT připustil, že Petra Lessyho nezná. Podle něj je dobrým zvykem nového policejního prezidenta představit bezpečnostnímu výboru, aby se s ním seznámili i ostatní členové sněmovního orgánu. Bublan i další odborník na bezpečnost ČSSD Martin Pecina odmítli v komisi zasednout, podle Bublana tak nezbývá než věřit, že výběr proběhl objektivně.

„Přeji si, aby to byl prezident nadstranický, co nebude podléhat politickým tlakům, hlavně aby byl přijatelný pro policisty samotné. Já sám budu věřit, že tento kandidát byl nejlepší,“ řekl Bublan s tím, že po všech politických tahanicích kolem výběru šéfa policie si všichni oddechnou.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík k tomu řekl, že jeho strana výběr respektuje, a poznamenal, že John měl plné právo nominovat, koho uznal za vhodné, stejně jako ministr spravedlnosti vybral šéfa žalobců. „Prosíme, aby premiér schválil toto jméno,“ vzkázal v ČT Gazdík Nečasovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám