Hlavní obsah

Nečas o amnestii, stíhání manželky i ODS: V hromadě věcí jsem se mýlil

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý premiér a předseda ODS Petr Nečas v rozhovoru pro Právo mluvil o své ženě Janě, svém postoji k ODS a také o amnestii, kterou kontrasignoval. Řekl, že byla politickým průšvihem, který poškodil jeho i ODS. Nemohl prý ale jednat jinak a každý na jeho místě by musel udělat totéž.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas

Článek

Jak se žije člověku mimo politiku, kterou se dvacet let výhradně živil?

Nezakrývám, že je to zásadní změna. Ale byl jsem vnitřně vyrovnaný, že odejdu příští rok na jaře. Samozřejmě mě trápí ty okolnosti, za kterých jsem skončil.

Setkal jste se s tím, že o vás některé instituce ztratily zájem, protože už nejste premiér?

To se nemohlo neprojevit. Lhal bych, kdybych tvrdil, že ne. Na druhou stranu v těch posledních měsících mám příležitost poznat skutečnou pravdu o některých lidech.

Čím se nyní živíte?

Poctivou zdaněnou prací. Pracuji jako analytik, konzultant a poradce, mám různé druhy pracovních úvazků. Jde o soukromé instituce z podnikatelského nebo akademického života.

Politicky byla amnestie průšvih. Celá země byla naštvaná

Zasáhnout vám do toho ale mohou kauzy, ve kterých figurujete. Proč nespolupracujete v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství?

Jsme svědky politicky motivované kauzy, osobně podjatých kroků některých policistů a státních zástupců. Nechápu, proč se nyní mluví o spouštění třetí větve kauzy Nagyová. Podle mě je to ve skutečnosti kauza Šlachta a Ištvan, a ne Nagyová. (Ivo Ištvan je vrchní státní zástupce v Olomouci, Robert Šlachta šéfuje protimafiánskému policejnímu útvaru.)

Tato rétorika svědčí o tom, že moje žena je předmětem šikanózní štvanice.

Pouštějí se odposlechy, policisté obcházejí její sousedy a ptají se, jak chodí oblékaná, kontrolují její nákupy, šmírují ji. Chtějí na ni něco hodit. Podle nich jsou Nečas a Nagyová vinni, je třeba jen vymyslet čím.

Domáhal jste se, aby vás vyslechli. Nyní mlčíte. Jakou roli v tom hraje to, že jste se mezitím oženil s Janou Nagyovou?

Vůbec žádnou. Již před tím jsme byli osoby blízké a mohli jsme odmítnout výpověď. Již v červnu bylo jasné, a řekl to i soud, že uvalení vazby v některých případech bylo nezákonné. Věřím, že se to ukáže i u ostatních případů. Podle mě šlo o zlomení lidí. Vazba byla uměle prodlužována a já si musel svůj výslech vynutit.

Zatím utekly čtyři měsíce a já nevidím důvod, proč bych měl teď vypovídat. Jsem připraven jednat s nezávislým soudem. Ne s politicky podjatými policisty a státními zástupci. Oba pánové, Ištvan i Šlachta, vědí, že kdybych dokončil svůj mandát jako předseda vlády, tak by na svých místech nezůstali. Moje vláda se chystala zrušit Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas v srpnu ve Sněmovně

Byl jsem nespokojen jak s působením pana Martince v čele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, tak pana Šlachty v čele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jmenování obou těchto pánů do čela útvarů byl omyl. Oba se zaměřili na hon na politiky, z čehož mají jistě největší radost skuteční gangsteři a mafiáni.

Kdy jste se tedy o sledování vaší bývalé ženy dozvěděl?

To patří právě mezi věci, které nebudu zveřejňovat.

Na základě jakého podezření byla sledována?

Celé vyšetřování dokazuje, že sledována nebyla.

Vojenští zpravodajci ale v médiích připustili, že 14 dní vaši bývalou ženu sledovali. A naznačovali, že se to dělo s vaším vědomím.

Ne, nikdy nic takového neřekli. Oni měli za úkol dbát o bezpečí mé bývalé manželky.

Nějaké nebezpečí existovalo?

Nebudu o tom hovořit.

Naposledy na vás míří trestní oznámení kvůli údajné výměně podpisu amnestie vyhlášené Václavem Klausem za jeho podpis pod vládní konsolidační balíček.

Žádná výměna nebyla. My jsme se o souvislosti mezi konsolidačním balíčkem a amnestií nikdy s prezidentem Klausem nebavili.

Ve zveřejněném odposlechu ale hovoříte se svou nynější manželkou o tom, že amnestie je „strašný průšvih“. To jste nevěděl v době, kdy jste svůj podpis připojoval?

Politicky to průšvih byl. Celá země byla naštvaná.

Podepsal byste ji dnes opět?

To není o mém osobním přesvědčení. Já nemohl postupovat jinak a nikdo na mém místě by jinak postupovat nemohl.

Nepřemýšlel jste při podpisu nad tím, jaké to bude mít důsledky?

To nebyl podpis, ale kontrasignace. Toto byl už třetí případ, kdy bez projednání ve vládě premiér pouze kontrasignuje. Amnestie je psána v první osobě: rozhoduji, nařizuji. Je to krok prezidenta. Nikoli společný krok prezidenta a premiéra. Je to akt individuálního milosrdenství, které má nastavené každý jinak. A nikdo z nás nemá právo přezkoumávat míru svědomí druhého.

Mně, jako premiérovi, příslušelo jen posoudit, je-li akt slučitelný s ústavou, zda neobsahuje exces, zda je vykonatelný, a zavázat se, že ho vláda vykoná. Akt individuálního milosrdenství nemůže být předmětem politického vyjednávání. Já se nezbavuji spoluodpovědnosti. I na mě se nahrnula ta negativní atmosféra ve společnosti. Trápilo mě to tehdy, byl to politický průšvih, který poškodil mne osobně i ODS.

Udělal byste dnes při pohledu zpátky na své působení v politice něco jinak?

Samozřejmě, jen ještě nemám dostatečný odstup, abych tu spustil nějakou litanii. Ale vím, že v hromadě věcí jsem se mýlil, udělal jsem chyby. Dopustil jsem se nesprávného úsudku a jako každý, který nese zodpovědnost, ji musím přijmout.

Čím si tedy vysvětlujete nepopularitu vaší vlády? Že ji lidé hodnotí jako tu, která jim víc sebrala, než jim dala?

Dělali jsme nepopulární opatření, konsolidovali veřejné finance. Myslím, že během mé vlády se dostavila společenská únava a frustrace daná dlouhou recesí. Nedělali jsme všechno dobře. Třeba když lidé nedostali kvůli nefungujícím počítačovým systémům včas sociální dávky, nebo nemohli registrovat své vozidlo. V řadě zemí v Evropě vlády, které dělaly nepopulární kroky, prohrávaly volby.

Takže jste kvůli ratingům obětovali spokojenost lidí…

Ano, je to tak. Věřili jsme, že v delším horizontu lidé ocení, že máme konsolidované finance, že se ekonomika oživí. Dnes se ukazuje, že k tomu postupně dojde.

Trápí mě jen lidská omezenost, se kterou se malá skupina v ODS postavila proti mé ženě

Jak se vám poslouchá hodnocení nových politiků na adresu vaší vlády: marasmus, bordel, rozbujelá korupce, vláda kmotrů, rozvrácení zdravotnictví?

To jsou výroky žvanilů. To nemá význam komentovat.

Jak vidíte svou odpovědnost za současné bídné postavení ODS na politické scéně?

Politika je spojena s nesmírně krutými pravidly. Mezi ně patří to, že kdo je v čele, nese největší díl odpovědnosti. Do června jsem to byl já. Pokud by si to ale chtěla ODS zjednodušit a říci, že za vše mohu já, tak to by ji definitivně směřovalo do politického zatracení.

Převzal jsem stranu v době, kdy pokračoval dlouhodobý pokles podpory ODS. Řada věcí, se kterými jsem se potýkal, měla kořeny v minulosti.

Hodně jsem mohl a měl udělat jinak, někde jsem chyboval, jinde jsem měl být důslednější. Některé personální kroky jsem neměl dělat, jiné jsem udělat měl. Ale definitivní vyhodnocení vyžaduje delší odstup.

Strana nyní hledá nového šéfa. Nikdo vedle vás nevyrostl?

V tom vinu necítím. V politice si musí každý o šanci říci sám. To, zda je za mnou personální vakuum, nebyla moje vina. To si musí každý vydobýt nejen svými ambicemi, ale i tvrdou a soustavnou prací.

Jak z tohoto pohledu vidíte možnost, že ODS by vedl Petr Fiala, který je v politice jakýmsi batoletem?

On není politické batole. Politice se, byť jako analytik a politolog, věnuje delší dobu. Jsme v určité výjimečné situaci, tak lze použít i výjimečné řešení. Rozhodovat bude kongres. Věřím, že rozhodne moudře. Mě se to již netýká, jsem řadový člen.

Zůstanete jím i nadále?

Chci být první bývalý předseda ODS, který neokopává svým následovníkům kotníky. Mě může z ODS dostat jen samotná ODS, nikoli mé uvažování. Necítím se ani zhrzený, ani uražený tím, jak se ODS vůči mně zachovala.

Trápí mě jen lidská omezenost, se kterou se malá skupina v ODS postavila proti mé ženě.

Nezkrácenou verzi rozhovoru s Petrem Nečasem si můžete přečíst ve středečním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám