Hlavní obsah

Nečas nebude vetovat jmenování Lessyho, odpovědnosti se ale zříká

• Aktualizováno

Několikatýdenní spory premiéra Petra Nečase a ministra vnitra Radka Johna o policejního prezidenta končí. Nečas se s vítězným kandidátem Petrem Lessym v pondělí sešel, nicméně i po rozhovoru s budoucím šéfem policistů jeho pochybnosti kolem výběru trvají. Premiér sice nehodlá jmenování nového policejního prezidenta vetovat, ovšem odpovědnost za tento krok podle něj leží plně na ministrovi vnitra Radku Johnovi (VV).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas po schůzce s Petrem Lessym

Článek

Premiér sdělil novinářům, že se setkal také s ministrem vnitra Radkem Johnem, aby před ním obhájil výběr policejního prezidenta.

„Mé výhrady k proceduře trvají, nemám důvod na nich cokoli měnit, a ani argumenty ministra vnitra můj názor nijak neposunuly,“ prohlásil Nečas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas po schůzce s Petrem Lessym

Odmítl proto převzít spoluodpovědnost za výběr policejního prezidenta, avšak zdůraznil, že výběr nebude vetovat. „Nechci další střety v koalici a další politizaci policie,“ zdůvodnil ministerský předseda svůj postoj. Nečas pak novinářům sdělil, že doufá, že výběrové řízení nikdo nenapadne u soudu.

John Lessyho jmenoval policejním prezidentem v pondělí odpoledne. [celá zpráva]

Pochybnosti kolem výběru

Podle Nečase výběr policejního prezidenta nesmí mít vliv na zavádění důležitých reforem vedoucím ke stabilizaci veřejných financí, které si dala vláda do vínku.

Lessyho vybrala komise minulý týden. John řekl, že bude názor respektovat a dosavadního náměstka ředitele jihomoravské policie podpoří. Nečas ale stále nebyl spokojen se způsobem výběru.

Minulý týden si proto na schůzce s Johnem vymínil, že se nejprve chce s Lessym sejít. Schůzky se v pondělí po poledni účastnil i John.

Kalousek: Konečně to končí

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přivítal, že se táhlý spor konečně vyřeší a Lessy bude jmenován. "Nemohu říct, že by mi bylo počínání pana premiéra srozumitelné (...), ale důležité je, že story končí a policie dnes bude mít svou hlavu," řekl Kalousek v České televizi.

Pan premiér se staví do role oblečená - neoblečená.

Bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc si nedokázal Nečasův postoj vyložit. „Nevím, co teď bude následovat. Pan premiér se staví do role oblečená - neoblečená, takový alibistický postoj není důstojný premiéra,“ řekl v ČT Tejc.

Podle něj měl šéf vlády buď jmenování zabránit, pokud má k zákonnosti výběru výhrady, anebo volbu podepsat.

Patálie kolem policejního prezidenta
Kolem šéfa policie se vedou už od minulého roku tahanice. John trval na odvolání tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů, který se však postu vzdát nechtěl a stála za ním také ODS, jejíž bývalý šéf vnitra Ivan Langer Martinů do funkce dosadil.
Spor řešil na Hradě za přítomnosti koaličních zástupců prezident Václav Klaus. Z Hradu vzešla na žádost jedné strany tajná dohoda, kterou Klaus zaštítil. Na druhý den přijal rezignaci Martinů a dal mu medaili.
Nečas a John začali po Novém roce diskutovat o novém šéfovi policie, přičemž padala různá jména. Nakonec se John rozhodl ustanovit komisi složenou ze zástupců všech demokratických stran a jiných odborníků. ČSSD měla mít dva zástupce, ale ti účast odmítli kvůli kritice ODS vůči složení komise a její legitimitě.
Komise měla v první řadě vybírat mezi nejvýše postavenými policisty, přihlásili se Ivan Bílek a Viktor Čech, který po sporech s Martinů odešel z vedení policie, ale John jej přijal do svého týmu. ODS zaútočila tvrzením, že podmínky výběru jsou nastaveny v prospěch Čecha. Komise nakonec nevybrala žádného z obou uchazečů.
V dalším kole tedy komise posuzovala další tři kandidáty, a to šéfa pražské policie Martina Červíčka, jeho kolegu z ústeckého kraje Jiřího Vorálka a náměstka jihomoravského policejního ředitele Petra Lessyho, jemuž John kandidaturu doporučil. Lessy vyšel z výběru nejlépe, John slíbil, že výběr bude respektovat.
Týž den ale výběr zpochybnil premiér Petr Nečas, zopakoval své výhrady, že složení komise nebylo adekvátní, podmínky byly šité na míru a že komise nebyla objektivní, jelikož o Lessym se jako o Johnově favoritovi hovořilo prý dlouho.
V pátek 21. ledna se sešel Nečas s Johnem a řekl, že se chce s Lessym sejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám