Hlavní obsah

Nečas má podmínku: Peake musí mít deset poslanců. Může jí pomoci Doktor

• Aktualizováno
Právo, Novinky, dan, val

Karolína Peake chce s novou platformou vytvořit desetičlenný klub, je to i podmínka premiéra Petra Nečase. Ten uvedl po jednání grémia s šéfy regionálních sdružení, že nepřistoupí na model dvou poslaneckých klubů a nezařazených poslanců. Peake sice nemá dost bývalých zákonodárců VV, mohl by jí ale pomoci i někdejší poslanec ODS Martin Doktor, který nyní do žádného klubu nepatří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karolína Peake

Článek

„S premiérem jsme mluvili o tom, že pokud spolupráce má fungovat, tak musí fungovat pokud možno s novým poslaneckým klubem, který dá jasnou institucionální oporu vládě,“ řekla Peake v rozhovoru, který vyjde v sobotu v Právu.

Na dotaz, zda deset je ona „bezpečná většina“, o které několikrát mluvil Nečas, odpověděla: „Bylo by to ideální. Je to cíl. Je to přání, aby to tak bylo, protože tak je to stabilnější způsob fungování. Je potřeba, aby hlasů bylo dostatečně. Myslím si, že je vhodné, aby byli soustředěni v poslaneckých klubech, aby to nebyli jednotlivci.“

Počet deseti poslanců ve čtvrtek potvrdil i premiér Petr Nečas. „Nepřistoupíme na model, kdy by to byly dva poslanecké kluby a pak volný soubor radikálů, volně pobíhajících poslanců,“ prohlásil ve čtvrtek po jednání stranického grémia s šéfy regionálních sdružení. Zopakoval, že v opačném případě je ODS připravena spustit kampaň pro předčasné volby.

Peake má zatím jistých šest zákonodárců, kteří řekli, že se připojují k její platformě a končí s Věcmi veřejnými. Dva poslanci, Milan ŠťovíčekRadim Vysloužil se ještě nevyjádřili. I s nimi by případný nový klub měl devět členů. K založení poslaneckého klubu by jeden chyběl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Michal Doktor (ODS)

Pomoci by mohl Doktor

Otázkou zůstává pozice někdejšího poslance ODS Michala Doktora (Jihočeši 2012). Popřel, že by vstoupil do jakéhokoli uskupení pod vedením Peake, připustil však, že je ochoten jí pomoci nový subjekt ve Sněmovně zformovat. V České televizi řekl, že pokud by součástí názvu klubu bylo i Jihočeši 2012, pak by se klidně stal jeho členem.

Kdo z poslanců VV se už vyjádřil
Přechází ke Karolíně PeakeViktor Paggio, Jana Suchá, Dagmar Navrátilová, Martin Vacek, Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok
Zůstává ve VVRadek John, Kateřina Klasnová, Jiří Štětina, Petr Skokan, Josef Novotný, Miroslav Petráň, Jana Drastichová, Otto Chaloupka, David Kádner, Michal Babák
Zatím se nevyjádřilMilan Šťovíček, Radim Vysloužil
Vít Bárta členství v poslaneckém klubu VV pozbyl, Josef Dobeš sice není členem VV, ale v klubu zůstává.
Celý rozhovor s Karolínou Peake si můžete přečíst v sobotu v deníku Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám