Hlavní obsah

Nečas kritizoval spolustraníky kvůli ambicím před sjezdem

– PRAHA
Právo, gö, luk, vor

Vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a první místopředseda ODS Petr Nečas v pátek zkritizoval některé své stranické kolegy. Vadí mu, že již nyní ohlašují, jaké budou mít ambice na listopadovém volebním kongresu, který se uskuteční v Praze.

Článek

"Já musím říci, že v prvé řadě považuji za poněkud nešťastné, že někteří kolegové v okamžiku, kdy se máme plně soustředit na volební kampaň a na stávající politickou situaci, rozehrávají tato vyhlášení," řekl Nečas Právu na dotaz, zda bude obhajovat svůj post prvního místopředsedy. Kandidaturu podle svých slov považuje za povinnost, ale nevidí důvod, proč by to měl takto prohlašovat.

Ke svým ambicím už se vyjádřila řada občanských demokratů. Například dosud "řadový" místopředseda, středočeský hejtman Petr Bendl, nedávno Právu řekl: "Já bych kandidovat do vedení ODS chtěl. Jestli to bude první místopředseda, nebo místopředseda, to bude ještě korigováno." Uvedl to v souvislosti s návrhem kladenské ODS, která chce za stranického šéfa pražského primátora, místopředsedu strany Pavla Béma, na prvního zástupce Bendla a na řadového místopředsedu ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče.

Bém však kladenské ODS zamotal hlavu, když tento týden Právu vzkázal: "Vnitrostranické věci jsem připraven řešit až po 21. říjnu (termín komunálních voleb). Moje ambice je obhájit post místopředsedy a bojovat o pozici prvního místopředsedy."

Bém konkurent, či stranický partner?

Bendl včera po jednání Rady Asociace krajů v Karlových Varech na dotaz, zda je pravda, že Bém je největším konkurentem, který by mohl vystřídat v pozici předsedy ODS Mirka Topolánka, uvedl s úsměvem: "Konkurent? Já doufám, že je to v tuto chvíli jeho stranický partner." Byl by rád, kdyby Bém kandidoval do vedení strany, a to minimálně na místopředsedu.

Také místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová se bude znovu ucházet o funkci zástupkyně stranického šéfa. Jak řekla Právu, má již nominaci od místního, oblastního i regionálního sněmu na Vysočině. O kandidatuře na první místopředsedkyni podle svých slov neuvažovala.

I ministr vnitra Ivan Langer Právu potvrdil, že se o funkci zástupce předsedy strany, kterou nyní vykonává, bude znovu ucházet. Rovněž předseda senátního ústavněprávního výboru a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) se netají, že bude kandidovat na kongresu na post místopředsedy. "Už se na to nemohu dívat a půjdu do toho," nechává se už delší dobu slyšet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám