Hlavní obsah

Nečas: Dubnový puč v ÚSTR je předzvěstí spolupráce ČSSD s komunisty

• Aktualizováno
Novinky, jas

Eskalace situace v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je podle premiéra Petra Nečase (ODS) předzvěstí budoucí vládní spolupráce ČSSD a KSČM. Nečas to řekl po jednání s odvolaným ředitelem Danielem Hermanem. Uvedl také, že podle něj komunisté sice nebudou aspirovat na vládní posty, ale jejich "střední kádry" získají místa ve státní správě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas s odvolaným ředitelem ÚSTR Danielem Hermanem na tiskové konferenci.

Článek

Premiér Petr Nečas uvedl, že levice spustila v ÚSTR "dubnový puč", který rezignací vědecké rady ústavu "nabývá skandálních rozměrů".

Předseda vlády srovnal erudici členů vědecké rady a členů rady Ústavu a zdůraznil, že "každý musí vědět, o co se hraje". Sociální demokraté podle Nečase ustupují komunistům, s nimiž by mohli po příštích volbách v rámci menšinového kabinetu vládnout.

Nečas uvedl, že komunisté sice nebudou ve vládě, ale "zuřiví marxisté a politruci", kteří se nyní objevují na krajských úrovních, budou podle něj kooptováni do státní správy.

Odvolaný ředitel Daniel Herman uvedl, že šlo o připravený puč, kdy část sociálních demokratů ustupuje požadavkům komunistů. Dodal, že tyto informace má od některých senátorů za ČSSD. Tuto informaci následně ve vysílání České televize popřel místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj o budoucí spolupráci s komunisty sociální demokraté nyní neuvažují.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik k vystoupení premiéra uvedl, že pravicové strany "chytá fantas".

Vědecká rada se rozpadla

Z vědecké rady ústavu do pondělí odstoupilo všech 15 členů, kteří tím dali najevo svůj nesouhlas s Hermanovým odvoláním. [celá zpráva]

Nečas připomněl zejména odchod dosavadního náměstka Eduarda Stehlíka, který je odborníkem na druhý odboj. Podle premiéra by situace mohla dospět i k novému výkladu tohoto období dějin v duchu komunistické historiografie.

Bez vědecké rady se ÚSTR nezhroutí

Na poslední dění reagovali v pondělí i členové Rady ÚSTR. Její předsedkyně Petruška Šustrová odmítla, že by byl ředitel Herman odvolán z politických důvodů nebo na objednávku nějaké strany. Rada mu prý vytýkala chybějící koncepci, chaotičnost vědeckého bádání i velkou fluktuaci zaměstnanců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference Rady ÚSTR k odvolání ředitele. Na snímku členka Rady Petruška Šustrová a Lukáš Jelínek

Šustrové i dalším členům je prý líto, že vědecká rada skončila, nicméně dle Michala Uhla je to "pochopitelná diskontinuita". Šustrová označila Vědeckou radu za "nepracující" s tím, že do jmenování nové rady se "ústav nezhroutí".

Do tiskové konference zasahovali i zaměstnanci ústavu, kteří hlasitě vyslovovali nesouhlas s postupem, který rada zvolila. Potlesk naopak sklidila předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová, která jako členka rady s odoláním ředitele nesouhlasí a vidí ve změnách "politickou objednávku".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám