Hlavní obsah

Nebezpečím pro školáky jsou auta i kružítko

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Roztržená slezina. Spolknuté kružítko. Zlomeniny bérce od střetu s autem. I s takovými zraněními končí děti se začátkem školy v rukou lékařů. Primář dětské chirurgie a traumatologie Nemocnice Na Bulovce s třicetiletou praxí Karel Harvánek vypočetl Právu, s čím se mu děti dostaly na sál první školní den.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přivezli desetiletého chlapce s prasklou slezinou. O přestávce se se spolužáky honili po třídě, narazil na roh lavice břichem a vážně se poranil,“ vybavil si jeden ze starších případů.

„Kuriozitou je případ, kdy kluk žmoulal v puse kružítko, takovou tu nožičku s bodcem, učitelka ho napomenula, on se lekl a pěticentimetrovou součástku s jehlou spolkl. Prošla mu jícnem, žaludkem, dvanácterníkem a zabodla se v tenkém střevě. Okamžitě jsme ho operovali, dopadlo to dobře,“ popsal primář případ chlapce ze druhého stupně základní školy.

Nejvíce zraněných dětí vozí záchranáři do nemocnic v těchto dnech ze silnic a přechodů.

„Posledních pět let jsou to nejčastěji zlomeniny bérce, což přesně odpovídá výšce nárazníku auta. Nejčastější scénář je, že se dítě nerozhlédne a skočí pod auto a řidič už ani na přechodu nestihne zabrzdit,“ varuje Harvánek.

„Děti se začínají přizpůsobovat běžnému celoročnímu režimu, ale v duchu jsou stále na prázdninách a obezřetnost mají sníženou,“ dodal.

Opatrní prvňáci?

„Celoročně je nejrizikovější skupinou mládež ve věku od 12 do 14 let. Každý rok se začátkem léta varujeme před zvýšenou úrazovostí. Ta se s nástupem dětí do škol ještě zvyšuje,“ uvedla Barbara Taušová, ředitelka pražské kliniky Canadian Medical Care.

„Asi nejohroženější skupinou jsou děti druhého stupně základních škol, u nichž nejčastějším úrazem bývají zlomeniny horních končetin vzniklé z různých strkanic a pádů. U středoškoláků tolik úrazů neevidujeme, nicméně také k nim dochází a bohužel je tu i velké procento úrazů spojených s požitím nemalého množství alkoholu,“ doplnil Harvánek.

U prvňáčků podle lékařů ovšem není důvod k takovým obavám. „Možná je to překvapivé, ale u žáků prvních tříd je úrazů minimum. Spíš než při strkanicích se zraní po pádu ze židle při houpání. Ale s nástupem do neznámého prostředí se u nich může objevit pláč, noční pomočování, kousání nehtů, zvracení, bolest hlavy či břicha. Přestože se dítě může vymlouvat, aby do školy nemuselo, nelze nad tím jen mávnout rukou,“ varuje Harvánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám