Hlavní obsah

Navzdory zákazu spustili na Šumavě vlek a lyžují

Právo, Patrik Biskup

Navzdory vládnímu opatření o uzavření skiareálů se na Šumavě lyžuje. Ve středisku Samoty v Železné Rudě je pro děti z lyžařských oddílů otevřená tři sta metrů dlouhá sjezdovka s talířovým vlekem, tzv. pomou. Provozovatel areálu se ohání právním výkladem, podle kterého žádná nařízení neporušuje.

I přes zákaz spustili v šumavském středisku Samoty vlekVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Plně respektujeme usnesení vlády, které zakazuje provoz lanovek a vleků pro veřejnost. Sjezdovka je určena výlučně pro trénink členů svazu lyžařů z úseku alpských disciplín, kteří jsou zároveň registrovanými závodníky z dětských kategorií,“ uvedl právní zástupce provozovatele areálu Robert Varga.

Policisté neshledali žádné porušení
provozovatel areálu

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové ale žádná výjimka pro závodní lyžaře neexistuje. „Je úplně jedno, jak rychle kdo jede z kopce,“ dodala.

Policie prý neshledala porušení

Během uplynulého víkendu dorazili do areálu na kontrolu policisté. „Přijeli na základě anonymního udání. Předložil jsem jim výkladové stanovisko svazu lyžařů k vládnímu opatření. Dále jsem jim vysvětlil, že lyžování není pro veřejnost, a ubezpečil je, že z hlediska hygienického dodržujeme vše, co odpovídá aktuálním protiepidemiologickým pravidlům. Neshledali žádné porušení,“ konstatoval Varga.

Denně se na sjezdovce vystřídá šest skupin po 20 lyžařích. Každá je tam devadesát minut. Pak mají půlhodinu na to, aby odjeli a přijeli další. „Samozřejmě že všechny děti mají zakrytá ústa a dodržují dvoumetrové rozestupy, a to i nahoře na kopci. Přítomni jsou maximálně dva trenéři,“ dodal Varga.

Zastavené vleky nevadí, sjezdovky znovu obsadily děti

Domácí

Podle něj je o lyžování zájem veliký. „O zimních prázdninách se lyžovalo až do půl osmé do večera,“ uzavřel Varga.

Pro Danutu Štrougalovou ze sekce alpských disciplín Českého svazu lyžařů je prioritou, aby mohli trénovat reprezentanti.

„Požádali jsme ministerstvo zdravotnictví, aby nám nechalo trénovat profíky. Na vyjádření čekáme od 22. prosince. Pak je tady soukromý vlek někde na Šumavě, kde jedou podle svého právního výkladu, který postaví na tom, že nejsme veřejnost, ale trénujeme a připravujeme se na závody. Ten pak obhájí u policie,“ konstatovala Štrouga­lová.

Zavřené hotely lyžaře neodradily. Někteří přijeli s obytnými vozy

Domácí

Potvrdila, že zmiňovaný právní výklad poslal svaz do lyžařských areálů v republice. „Většina z nich se ale na základě této právní konstrukce bojí otevřít. Zase chápu, že to nemají jednoduché v tom, jak lidem vysvětlit, že někdo může lyžovat a někdo ne,“ doplnila Štrougalová.

Anketa

Kdyby se byť jen v omezené míře otevřely skiareály, vyrazili byste lyžovat?
Ano
52 %
Ne
42,5 %
Zvažoval/a bych to podle aktuální situace
5,5 %
Celkem hlasovalo 37793 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám