Hlavní obsah

Návštěva u Zemana bez roušky může každého stát až 10 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zveřejnění krátkého videa z návštěvy dnes již bývalého šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) v ÚVN u prezidenta Miloše Zemana vyvolalo nevoli politiků, nemocnice i pražské hygieničky. Návštěvníci mohou dostat pokutu až deset tisíc korun.

Video Miloše Zemana v nemocniciVideo: Novinky

 
Článek

Nikdo ze čtyř osob u prezidentova lůžka, kteří jsou na záběrech vidět, neměl respirátor ani roušku. Neměli na sobě ani ochranný oblek, který je na oddělení intenzivní medicíny běžně vyžadován.

Navíc podle nařízení nemocnice mohou pacienta navštívit v jednu chvíli maximálně dvě osoby.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke uvedla, že všichni návštěvníci porušili pravidla v jejich zařízení. Přinejmenším to podle ní bylo nezodpovědné vůči pacientovi.

Pravidla platí pro všechny 

„Máme jasně stanovená pravidla pro všechny návštěvy, která jsou závazná. Informujeme o nich jak na internetu, tak u vstupů na lůžková oddělení, obzvlášť na jednotku intenzivní péče. Apelujeme na návštěvy, aby tato opatření, ke kterým patří hygiena rukou a nošení respirátorů, dodržovaly,“ řekla Zinke Právu.

Bez ochranného obleku i respirátoru. Vondráček a spol. u Zemana na JIP porušili pravidla

Domácí

„Nic podobného se nám dosud nestalo, je to poprvé,“ zdůraznila a dodala, že každá návštěva by se měla především chovat tak, aby nedošlo k nákaze pacienta.

Porušením pravidel ve zdravotnickém zařízení se budou zabývat také hygienici, dostanou-li k tomu podnět.

Jak řekla ČTK ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová „pokud by šlo o porušení mimořádného opatření, hrozí jednotlivci pokuta až 10 tisíc korun“.

„Nad tím zůstává rozum stát“

Podle aktuálního mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví musí všechny návštěvy v nemocnicích doložit bezinfekčnost a po celou dobu návštěvy musí mít také nasazen respirátor nebo obdobnou ochranu nosu a úst. Výjimku mají jen děti.

„Opravdu zůstává rozum stát nad tím, že nad závažně nemocným prezidentem se sklání několik osob bez respirátoru, a tím ho ohrožují. Považuji to za věc, která je zaznamenáníhodná,“ řekla Právu pobouřeně předsedkyně TOP 09 a kandidátka na šéfku Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Vondráček vyřazen z vyjednávacího týmu ANO. Hlasoval prý pro to sám

Domácí

Podle šéfa pirátů Ivana Bartoše to, že si Mynář a Vondráček při návštěvě vážně nemocného prezidenta nenasadí roušky, „jen dokresluje jejich bezohledný charakter“.

Vondráček na svou obhajobu uvedl, že mu prezident přes respirátor, v kterém do nemocnice přišel a odešel, špatně rozuměl, a proto ho sundal.

Kritiku chování návštěvy u Zemana odmítl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Roušky jsou absolutně bezvýznamný detail a považuji za trapné se tím, byť vteřinu zabývat,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám