Hlavní obsah

Navrhovaná úhradová vyhláška nebude kompenzovat zvýšení DPH, tvrdí VV

Právo, rsk

Zvýšení úhradové vyhlášky v průměru o dvě až tři procenta, jak navrhuje ministerstvo zdravotnictví, je podle Věcí veřejných (VV) nedostatečné a neodrazí čtyřprocentní zvýšení DPH příští rok. Novinářům to ve středu řekl předseda poslaneckého klubu véček Vít Bárta s tím, že peníze lze ušetřit na provozních výdajích zdravotních pojišťoven.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta

Článek

VV navrhují zvýšit úhradovou vyhlášku, která reguluje platby zdravotních pojišťoven, o čtyři procenta a zároveň zvýšit pravomoci pojišťoven. Podle Bárty by tento krok mohl do zdravotního systému přinést až pět miliard navíc.

Šéf klubu VV podotkl, že zdravotní pojišťovny se nedostatečně podílejí na nákladech. Podle Bárty například kauza IZIP poukazuje na vysokou míru nehospodárnosti a je třeba na pojišťovny přenést závazek hledat úspory. Dodal, že je řešením „přesunout plošně odpovědnost za zdravotní reformu na pojišťovny“.

„VV rády podpoří zvýšení kompetencí pojišťoven tak, aby mohly razantněji uplatňovat efektivizační opatření,“ dodal s tím, že jinak nelze úspor dosáhnout.

O navýšení úhradové vyhlášky chtějí véčka jednat s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) příští týden při jednání Sněmovny. Konečné slovo o podobě vyhlášky má však ministerstvo zdravotnictví, nikoli vláda či parlament.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám