Hlavní obsah

Návrh udělovat sněmovní medaile poslanci smetli ze stolu

Novinky, jas
Aktualizováno

Návrh, aby Sněmovna udělovala pamětní medaile Za zásluhy o parlamentní demokracii, vzbudil mezi poslanci nečekaný rozruch. Projednávání se změnilo v diskusi o tom, jak veřejnost nahlíží na činnost zákonodárců a zda by se poslanci vůbec dokázali shodnout na laureátech případného ocenění. Návrh nakonec smetli ze stolu. Hlasovalo pro něj jen 52 zákonodárců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně Jana Černochová (ODS)

Článek

Nápad udělovat pamětní medaile Za zásluhy o parlamentní demokracii vznikl v podvýboru pro udělování státních vyznamenání, jehož členové shromažďují a vybírají návrhy na osobnosti, které by mohl u příležitosti 28. října ocenit prezident.

Jak Právo informovalo, navrhovatelé předpokládali, že by šéf Sněmovny mohl první medaile rozdat již letos 14. listopadu. [celá zpráva]

Během debaty, která se kolem tématu ve středu rozvinula, se ukázalo, že návrh bude jen obtížně získávat podporu.

Budeme generovat nějaká jména, ti lidé o to možná ani nebudou stát
poslankyně Jana Černochová (ODS)

„Umíte si představit, že bychom měli rozhodovat, že budou vyznamenáni například bratři Mašínové?” položila si otázku poslankyně ANO Jana Lorencová, podle níž je nápad, aby Sněmovna udělovala medaile absurdní.

„Nikdo z nás se nechce dostat do situace, že tady budeme generovat nějaká jména. Ti lidé o tom ani nebudou vědět, možná o to ani nebudou stát,” dodala poslankyně ODS Jana Černochová, která připomněla, že by se poslanci od nominovaných mohli dočkat i odmítnutí s poukazem na to, že si jich dotyčný neváží.

„Ti lidé si nezaslouží, abychom na ně před kamerami kydali špínu,” dodal k možné debatě o oceněných František Vácha (TOP 09).

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik  i další zákonodárci doporučovali, aby se Sněmovna věnovala důležitějším věcem.

Před polední pauzou poslanci projednávání přerušili.  Když se k němu odpoledne vrátili, bez milosti jej zamítli.

Anketa

Měla by Sněmovna udělovat pamětní medaile Za zásluhy o parlamentní demokracii?
Ano
2,5 %
Ne
97,5 %
Celkem hlasovalo 529 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám