Hlavní obsah

Návrh TOP 09 zakázat v nemocnicích reklamu na pohřebnictví neprošel

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

TOP 09 neuspěla ve Sněmovně se svým návrhem zakázat reklamu na pohřební služby v areálech nemocnic a v zařízeních sociálních služeb. Poslanci přikázali novelu vrátit k přepracování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Autor novely, poslanec Martin Plíšek, zdůvodnil předlohu etickým přístupem vůči pozůstalým nebo lidem, kteří mají ve zmíněných zařízených někoho blízkého ve vážném stavu. „Ten problém tady je,“ uvedl. Číselné odhady takových případů ale nemá.

Přestože Plíšek ve středu na tiskové konferenci ujišťoval, že jsou pod návrhem podepsáni zástupci téměř všech poslaneckých klubů, novela přes první čtení neprošla. Poslanci odhlasovali její vrácení k přepracování.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti farmaceutickému lobbingu

Novela zákona o regulaci reklamy měla také zpřísnit podmínky kongresů, na které zvou farmaceutické firmy lékaře a lékárníky.

„Často se stávalo, že si farmaceutické firmy vybíraly pro své kongresy a školení velmi atraktivní turistické destinace. V těchto případech to byla pro lékaře víc dovolená než odborná a vzdělávací akce. Mnozí z účastníků pak mohli nabýt dojmu, že mají vůči pořadateli určitý závazek. Je to velmi nešťastné, protože takový postup může lékaře limitovat v práci,“ řekl na tiskové konferenci Plíšek.

Novela počítala s tím, že by pořádající firma mohla hradit účastníkům kongresu pouze dopravu, ubytování, stravu a registrační poplatek. Bude muset hlásit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv dobu a místo konání akce, přesný program, přehled sponzorů a po skončení akce také poskytnuté finanční plnění. Všechny informace se měly objevovat na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám