Hlavní obsah

Návrh Polska na obchodní blokádu Ruska je nerealistický, myslí si Stanjura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh polského premiéra Mateusze Morawieckého, aby EU zavedla úplný zákaz obchodování s Ruskem, není podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) realistický. Jak by se k tomu stavěla Česká republika říci nechtěl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

„Není to realistický návrh. Nemyslím si, že by takový návrh měl šanci,“ řekl v neděli v České televizi Stanjura. Podle něj čtyři balíky sankcí EU vůči Rusku fungují a připravuje se další.

Morawiecki navrhuje uvalit na Rusko „obchodní blokádu“

Válka na Ukrajině

S účinností sankcí souhlasil i guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Nezmění podle něj poměr sil na bojišti, ale pro Rusko budou zničující.

Západní země nyní rozsáhlými sankcemi reagují na útok ruských vojsk na Ukrajinu, EU tento týden uvedla do praxe už čtvrtý balík sankcí proti Rusku. „Polsko navrhuje co nejdříve zařadit obchodní blokádu do balíku sankcí,“ uvedl podle agentury Reuters v sobotu Morawiecki.

Český premiér Petr Fiala (ODS) ČTK v sobotu řekl, že o konkrétních opatřeních budou lídři zemí EU jednat na summitu Evropské rady příští týden. „Česká republika vždy prosazovala nejtvrdší možné sankce proti ruskému agresorovi a budeme v tom pokračovat i nadále,“ uvedl.

Stanjura v týdnu na úrovni EU taktéž přednesl svůj návrh na zpřísnění sankcí proti Rusku. Chce například kompletní vyřazení ruských bank ze systému SWIFT.

„Přednesl jsem svůj návrh, abychom od systému SWIFT odstřihli všechny ruské banky, uzavřeli evropské přístavy pro ruské lodě, prohloubili sektorové sankce a abychom izolovali Rusko ve všech mezinárodních organizacích. To si myslím, že je cesta, která by mohla mít šanci,“ řekl v ČT ministr.

Nejnovější balíček sankcí proti Rusku uvedla EU do praxe v úterý. Zasáhl mimo jiné jednoho z nejznámějších ruských miliardářů Romana Abramoviče a desítku dalších oligarchů napojených na ruského prezidenta Vladimira Putina. Unijní země rovněž zakázaly vývoz luxusního zboží včetně aut či jakékoli investice do ruské energetiky. Do Evropy se naproti tomu nově nesmí dovážet ruská ocel či železo. Sedmadvacítka také zakázala jakékoli transakce s některými ruskými státními podniky nebo poskytování ratingových služeb všem ruským subjektům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám