Hlavní obsah

Návrat ze Španělska se zjednoduší. Zpřísňuje naopak Polsko či Nizozemsko

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat do Česka se od pondělí ze Španělska zjednoduší. Naopak do přísnější kategorie se přesunou Polsko, Nizozemsko a Kypr. V pátek to uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Tenby North Beach ve Walesu

Článek

Vedle Španělska (včetně Kanárských ostrovů), které se od pondělí zařadí mezi zelené země s nízkým rizikem nákazy covidem-19, patří do této kategorie i Malta, Itálie, Vatikán a portugalská Madeira.

PŘEHLEDNĚ: Jaká pravidla se mění

Domácí

Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak do zelené skupiny patří Austrálie, Bahrajn, Chile, Hongkong, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Rwanda, Uruguayská východní republika nebo Tchaj-wan.

Do oranžové kategorie se na mapě cestovatele od pondělí přesune Lichtenštejnsko. V této kategorii vyznačující se středním rizikem nákazy se nyní nachází Andorra, Dánsko, San Marino, Švédsko, Švýcarsko, Baleárské ostrovy, Norsko, Island, Francie, Monako a Portugalsko včetně Azorských ostrovů.

Vysoké riziko nákazy (červená kategorie) hrozí aktuálně v Bulharsku, Belgii, Irsku, Finsku, Lucembursku, Chorvatsku, Slovensku, Kypru, Nizozemsku, Polsku, Maďarsku, Německu, Rakousku a Řecku.

Do tmavě červené kategorie, tedy s velmi vysokým rizikem, patří státy jako Lotyšsko, Estonsko, Litva, Slovinsko a Rumunsko. Dále pak všechny třetí země mimo Evropskou unii.

Lidé, kteří se vrací z červené a tmavě červené kategorie musí před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu.

Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci.

V případě využití vlastní dopravy není třeba podstupovat test před cestou, ale až 5. den, nejpozději však 14. den po návratu si nechat udělat PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Některé povinnosti po návratu soud zrušil

Podmínka samoizolace je však podle aktuálního rozhodnutí Městského soudu v Praze nezákonná. Soud totiž v tomto týdnu zrušil část opatření ministerstva zdravotnictví týkající se povinnosti samoizolace po návratu ze zahraničí.

Podle soudu nemá resort právo na nařizování samoizolace občanům. Toto slovo totiž právní řád nezná. Přitom zásadně omezuje svobodu pohybu. Současně dal úřadu čas do 1. listopadu opatření upravit.

Soud zrušil samoizolaci po návratu ze zahraničí

Domácí

Podobně se tentýž soud v tomto týdnu postavil k povinnosti vyplnění příjezdového formuláře po návratu ze zahraničí.

Soud povinnost k 27. říjnu zrušil, protože stát prý mimo jiné zasahuje do pravomoci všech občanů vstoupit na území České republiky. I zde má ministerstvo čas opatření přepracovat, tak aby povinnost k uvedenému datu neskončila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám