Hlavní obsah

Návrat filmů s hvězdičkou? Vláda chce, aby pořady nevhodné pro děti byly označeny

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Televizní pořady a filmy, které nejsou vhodné pro děti, by se měly speciálně označovat. Vláda ve středu podpořila novelu zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání z pera ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Vláda schválila novelu zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání v ČR,“ uvedl na Twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Návrh počítá s tím, že se zavede systém jednotného označování televizních pořadů, které jsou z hlediska obsahu nevhodné pro děti a mladistvé.

Diváci by tak měli na obrazovce vidět, pro jakou věkovou skupinu je pořad nevhodný a jaké vulgarismy, případně sexuální scény se ve vysílání vyskytují. Piktogramy pro takové značení zatím neexistují, měla by je navrhnout Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Labelling, jak se označování říká, je v zahraničí běžný.

Označování televizních pořadů nevhodných pro děti bylo běžné za minulého režimu, pamětníci si ještě vzpomenou na hvězdičku, která doprovázela některé, zejména zahraniční filmy.

„Ano, my pamětníci si můžeme vzpomenout na hvězdičku, ale ty piktogramy budou jiné. Obrázky se budou lišit podle toho, co se tam může objevit - násilí, sex, a tak dále,“ komentoval Herman.

Normu nyní posoudí Sněmovna. Pokud ji schválí, musí na ni ještě kývnout Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.

Anketa

Měly by být pořady nevhodné pro děti v televizi označeny?
Ano
83,8 %
Ne
16,2 %
Celkem hlasovalo 487 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám