Hlavní obsah

Nasněžit má i v nížinách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v prvním týdnu nového roku bude ve znamení postupného ochlazování. Sněhová nadílka by se ke konci týdne mohla objevit i v nižších polohách. Novinkám to v pondělí řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 4.1.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„První lednový týden bude chudý na sluneční paprsky. Mlhy bude střídat sněžení. Zatímco v pondělí bude sněžit v Čechách až od vyšších poloh, na Moravě a ve Slezsku pouze v horských oblastech, během týdne se bude hranice sněžení snižovat. Od čtvrtka očekáváme sněžení i v nížinách,“ uvedla Honsová.

Počasí u nás bude podle ní pod vlivem tlakové níže a postupně k nám od severu pronikne studený vzduch, který přinese ochlazování. „Jen v pátek přinese přechodně méně oblačnosti výběžek vyššího tlaku vzduchu,“ upřesnila.

Koncem týdne je potřeba počítat s tím, že nejnižší ranní teploty budou klesat až k -10 stupňům. Také řidiči se musí připravit na možné komplikace v dopravě. „Kromě sněhové pokrývky se bude tvořit náledí a zmrazky,“ upozornila meteoroložka.

Během pondělí bude většinou zataženo, místy s občasným deštěm nebo deštěm se sněhem. Od vyšších poloh se očekává sněžení, které se ale na východě omezí jen na horské oblasti. Nejvyšší teploty přes den vystoupí na 0 až 4 stupně, na východě až na 7 stupňů.

V úterý bude zataženo, místy se objeví déšť nebo déšť se sněhem, od vyšších poloh půjde většinou o sněžení. Místy se vyskytnou mlhy. Teploty po ránu klesnou na 2 až -2 stupně, denní maxima se budou pohybovat mezi 0 až 4 stupni.

Žádné velké mrazy se nečekají, teploty celý leden budou kolem nuly

Počasí

Na středu hlásí předpověď zataženo, na většině území se sněžením, v nížinách bude padat déšť se sněhem. Ráno bude mrazivé s teplotami mezi -1 až -5 stupni. Přes den bude -1 až 3 stupně.

Čtvrtek přinese zataženou až oblačnou oblohu, místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Ranní teploty klesnou na -1 až -5 stupňů. Odpolední maxima vyšplhají na -2 až 2 stupně.

V pátek bude oblačno až polojasno, ojediněle se objeví sněhové přeháňky. Ráno bude zase o něco mrazivější s teplotami mezi -3 až -7 stupni, při zmenšené oblačnosti bude mráz dosahovat až -10 stupňů. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -3 až 1 stupněm.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Ilustrační foto

V sobotu bude zataženo až oblačno, místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Teploty po ránu klesnou na -5 až -9 stupňů. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -3 až 1 stupeň.

Neděle bude zatažená, na většině území se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Ráno budou teploty mezi -2 až -6 stupni, přes den se budou držet opět mezi -3 až 1 stupněm.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám