Hlavní obsah

Nárok na odškodnění budou mít i lidé, kteří působili v báňských oddílech

Praha

Nárok na jednorázové finanční odškodnění budou mít také lidé, kteří byli za komunismu zařazeni do silničních praporů ženijního vojska či vojenských báňských oddílů. Na svém středečním jednání o tom rozhodla vláda. Dosud měli na peníze nárok jen bývalí příslušníci pomocných technických praporů (PTP).

Foto: Milan Malíček, Právo

Návrh na rozšíření okruhu lidí s nárokem na odškodnění vzneslo ministerstvo vnitra v čele s Janem Kubicem.

Článek

Návrh na rozšíření okruhu lidí, kteří by měli získat odškodnění, vzneslo ministerstvo vnitra. Částečně kvůli rozhodnutí Městského soudu v Praze, jenž loni v září konstatoval, že charakter služby u silničních ženistů či v táborech báňských oddílů je možné srovnávat s nezákonným zbavením svobody. Za nezákonnou vazbu či vězení se přitom odškodnění poskytuje.

Dotyční mají za každý započatý měsíc nucených prací dostat 1800 korun. O příspěvek bude možné žádat do konce letošního roku.

Vnitro eviduje zhruba dva tisíce žádostí o odškodnění od bývalých příslušníků PTP, celkový počet přeživších je podle představitelů Svazu PTP asi dvojnásobný. Náklady na vyplacení finanční satisfakce vnitro odhaduje na 230 miliónů korun.

Pomocné technické prapory byly v letech 1950 až 1954 součástí československé armády, prošly jimi desítky tisíc lidí. Nastupovali do nich lidé, kteří byli tehdejšímu režimu nepohodlní. Vykonávali těžké a často nebezpečné práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám