Hlavní obsah

Národní sportovní agenturu povede bývalý hokejista Hnilička. Bude mít plat jako ministr

– Praha
Novinky, zpe

V čele Národní sportovní agentury stane někdejší hokejový brankář a poslanec za hnutí ANO Milan Hnilička. Jeho nominaci v pondělí potvrdila vláda. Agentura má od ministerstva školství převzít veškerou sportovní agendu a rozdělování sportovních dotací. Agentura by měla mít 80 zaměstnanců, z toho jich 30 převezme z ministerstva školství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Hnilička na tiskové konferenci ANO. Archivní foto.

Článek

„Vážím si té nominace. Ukázalo se, že sport je velké téma pro tuto vládu,“ řekl v pondělí novinářům Hnilička, který bude mít stejný plat jako ministr. Plat ministra dosahuje zhruba 150 tisíc korun měsíčně.

Agentura vznikla k letošnímu 1. srpnu. Hlavním posláním je vytvořit nový systém podpory sportu.

Schvalování Národní sportovní agentury provázely rozbroje ve Sněmovně. Novelu dokonce vetoval Senát. Vznik protlačili těsně poslanci ANO, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL.

Senátoři návrhu tehdy vytýkali, že předseda agentury jmenovaný na šest let je téměř neodvolatelný, a přitom bude rozhodovat o rozdělení zhruba 50 miliard korun. Podmínky, které musí šéf agentury splňovat, jsou podle senátorů velice vágní.

Odpůrci kritizovali také to, že vznik agentury přinese nárůst byrokracie a financování sportovních organizací nezlepší.

Bude to efektivní, hájí ji Hnilička

Hnilička ale kritiku odmítá. „Agentura vznikla kvůli sportovnímu prostředí, ne aby vznikl nějaký další úřad. Bavíme se o podpoře sportu, jestliže budeme mít 60 až 80 zaměstnanců, tak je to maximálně efektivní,“ uvedl v pondělí ve Strakově akademii Hnilička.

Národní agenturu pro sport v červnu ve Sněmovně hájil premiér Andrej Babiš (ANO). „Milan Hnilička je poctivej kluk, byl v Naganu, určitě nekradl a krást nebude,“ prohlásil tehdy Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám