Hlavní obsah

Nově otevřeným Palachovým památníkem ve Všetatech prochází hrana zla

Národní muzeum ve středu ve Všetatech na Mělnicku otevřelo Palachův památník. Jeho součástí je rodný dům Jana Palacha i nová budova s multimediální expozicí. Cílem památníku je nejen připomenutí Palachova osudu, zároveň má návštěvníky motivovat k zamyšlení nad klíčovými událostmi naší historie, řekl při slavnostním otevření ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Národní muzeum otevřelo 9. října 2019 ve Všetatech na Mělnicku Palachův památník.

Článek

Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach se upálil v roce 1969 na protest proti rezignaci lidí na vývoj společnosti po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Rok po srpnové okupaci odstartovaly masové protirežimní protesty. Vyžádaly si pět mrtvých

Historie

Rodný dům byl předělán, prochází jím takzvaná hrana zla, která se symbolicky zastavuje o stůl, jenž je poctou Palachově rodině. Hranu tvoří velký kovový hranol. Okna budovy jsou zatemněná, ven lze nahlédnout jen malými špehýrkami. "Je tam torzo schodů, které vedly k pokoji Jana Palacha," řekla spoluautorka památníku, architektka Pavla Melková.

Ve druhé, nově postavěné části památníku jsou autentické předměty, které měl s sebou Jan Palach 16. ledna na Václavském náměstí v Praze ve chvíli, kdy se zapálil. Jsou zde i multimediální obrazovky s historickými fakty a souvislostmi. Promítat se zde bude i dokument, který připravila dokumentaristka Olga Sommerová.

Robert Sedláček o natáčení filmu Jan Palach: Větší odpovědnost jsem nikdy necítil

Český lev

Otevření památníku bylo původně plánováno na srpen, kvůli stavebním komplikacím a pozdější dodávce některých komponentů bylo odloženo. I proto, aby se podařilo sladit program hostů nynějšího otevření, byl termín plánovaný na září posunut na středu.

Opuštěný Palachův rodný dům, který byl postaven v roce 1929, koupilo Národní muzeum v roce 2014. Následovalo vypsání architektonické soutěže, zpracování projektu a vypsání tendru. Kvůli nezájmu stavebních firem jej muselo muzeum vypsat čtyřikrát, než se podařilo najít zhotovitele úprav a expozice. Práce začaly loni v srpnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám