Hlavní obsah

Robert Sedláček o natáčení filmu Jan Palach: Větší odpovědnost jsem nikdy necítil

V lednu zveřejněné nominace na Českého lva přinesly v režisérské kategorii následující jména: Ondřej Trojan, Martin Šulík, Jan Švankmajer, Olmo Omerzu a Robert Sedláček.

26. Český lev - nominace -nejlepší režieVideo: ČFTA

 
Článek

Ondřej Trojan byl nominovaný za film Toman o tehdejším šéfovi československé zahraniční rozvědky. „Vybral jsem si Zdeňka Tomana, protože se mi líbil jeho příběh. Ta postava mi přišla fascinující,“ svěřil režisér.

Dalším nominovaným je slovenský režisér Martin Šulík za film Tlumočník. Ocenil především výkony hlavních protagonistů Jiřího Menzela a Petera Simonischeka. „Pro mě jsou na tom filmu největším zážitkem oba dva ty herecké výkony. Jirka Menzel se musel celou postavu naučit ve slovenštině a v němčině. Celý den točil, potom přišel na hotel a tam se připravoval na další natáčecí den. Jsem za to nesmírně vděčný,“ řekl Šulík.

Za snímek Hmyz získal nominaci Jan Švankmajer. „Já jako surrealista vždycky tvrdím, že pro mě má větší význam tvůrčí proces než ten výsledný artefakt,“ uvedl.

Olmo Omerzu získal nominaci za road movie Všechno bude o dvou dospívajících klucích, kteří utečou z domu. „Hledali jsme co nejautentičtější kluky. Tomáš (představitel hlavní role Tomáš Mrvík - pozn.) mi na castingu říkal, že umí řídit auto a až na premiéře v Karlových Varech prozradil, že lhal. Takže už tehdy na castingu vystihnul podstatu té postavy,“ řekl Omerzu.

Pětici nominovaných uzavírá Robert Sedláček se snímkem Jan Palach. „Větší odpovědnost, než při natáčení filmu Jan Palach, jsem asi nikdy necítil. Největší strach byl z toho, abych nebyl označen jako malíř obrazů světců. A zároveň neznevážil výjimečnost tohoto činu v našich dějinách,“ uzavřel Sedláček.

Nejaktuálnější články o udělování cen Český lev najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám