Hlavní obsah

Národní muzeum uložilo nad kopuli historické budovy schránku se vzkazem

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fotografie, denní tisk, současné mince a bankovky, dokumenty o rekonstrukci nebo také analogový nosič. To vše tvoří obsah schránky, která se v pondělí vložila do makovice lucerny hlavní věže historické budovy.

V Historické budově NM je uložen vzkaz pro další generaceVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

„Naše doba je digitální a virtuální, tak tam také ukládáme LP desku, na které je uložen analogový záznam o Národním muzeu a základní informace o naší době,“ uvedl Michal Lukeš, ředitel Národního muzea.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Schránka je vyrobená z olova a je označená mimo jiné datem 29. 8. 2016

Schránka bude na své objevitele čekat ve výšce zhruba 65 metrů. „Předpokládám, že stavební firma provede velmi dobrou práci a střechu nebudeme muset dlouho opravovat. Trvanlivost bývá padesát, šedesát i sedmdesát let. Je ale také možné, že to bude až za sto,“ řekl Novinkám Lukeš.

Ve věži Národního muzea se našla 44 let ukrytá schránkaVideo: Aneta Lednová, Novinky

V květnu letošního roku se v té samé kopuli našla schránka, která tam byla uložena během rekonstrukce budovy v sedmdesátých letech. Obsahovala záznamy od tehdejších pracovníků Národního muzea, dobové fotografie a také záznamy o prováděných pracích. Všechny předměty včetně schránky byly zařazeny do muzejní sbírky a uloženy v depozitáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám