Hlavní obsah

Národní muzeum převzalo bývalé Federální shromáždění, zátarasy zmizí

– Praha • Aktualizováno

Zástupci Národního muzea převzali v pondělí symbolický klíč od budovy někdejšího Federálního shromáždění, v níž v posledních letech sídlilo Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). To se odstěhovalo do nových prostor na Hagiboru a objekt pro své sbírky převzalo právě Národní muzeum. Skončila rovněž policejní ostraha budovy a zmizí též betonové zátarasy, které omezovaly průjezd okolím.

Článek

Symbolický klíč od budovy převzal z rukou zástupců RFE/RL generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Ten následně oznámil, že muzeum otevře nový objekt 15. srpna formou komentovaných prohlídek. U příležitosti událostí 20. listopadu 1989 bude otevřena výstava připomínající pád železné opony a sametovou revoluci.

Foto: Petr Horník, Právo

Odstraňování prvních betonových zátarasů u budovy bývalého Federálního shromáždění.

Tisíce řidičů, kteří každodenně projíždějí po magistrále, určitě uvítají odstranění betonových zátarasů, které byly kolem budovy umístěny po 11. září 2001. Opraveny budou také okolní chodníky a počítá se i s úpravou zeleně. Vše by mělo být dle pražského primátora Pavla Béma hotové během několika týdnů.

Obě budovy spojí tunel

Podle Lukeše zvýší nová budova výstavní kapacitu NM o více než 3000 metrů čtverečních, rozšíří jeho služby o restauraci, muzejní obchod a konferenční a multimediální sál s kapacitou téměř 500 osob. Do budoucna se počítá s tím, že budou oba objekty propojeny podzemním tunelem. Budovat se začne v první etapě rekonstrukce spolu se zahájením přeložky magistrály do tunelů za muzeem, čímž se NM opět stane součástí Václavského náměstí.

"Během generální rekonstrukce historické budovy v letech 2011-2015 poskytne prostor k veškeré naší prezentační aktivitě," uvedl Lukeš. 

"Chceme co nejrychleji umožnit široké veřejnosti podívat se do budovy, kterou mohli po desetiletí vidět jen zvenku," uvedl Lukeš. Komentované prohlídky upozorní na architektonické i konstrukční zajímavosti i významné historické události, které se tu ve 20. století odehrávaly.

První výstava nazvaná Be Free přiblíží atmosféru a život v Československu ve druhé polovině minulého století. Bude pojednávat o propagandě a šíření svobodných informací, o různých pohledech na jednotlivé události a atmosféru doby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám