Hlavní obsah

Náměstkem pro vyšetřování pražské policie je Drexlerová, Smékal skončil

– Praha

Ve vedení pražské policie skončil na pozici náměstka pro kriminální policii a vyšetřování Ivan Smékal. Zastupováním byla pověřena Radka Drexlerová. Náměstek pro vyšetřování je nadřízeným komisaře Pavla Nevtípila, který se zabývá kauzou Čapí hnízdo, v níž je obviněn z dotačního podvodu premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Smékal důvody svého odchodu komentovat nechtěl, napsal server Neovlivní.cz. V pražské policii se loni vyměnil také ředitel. Od června ji vede Jan Ptáček, který byl předtím náměstkem ředitele středočeské policie. [celá zpráva]

Ve funkci vystřídal Miloše Trojánka, který se v minulosti opakovaně zastal vyšetřovatele Nevtípila poté, co Babiš označil své obvinění za vykonstruované politickými oponenty a naznačil, že Nevtípil pracuje v režii mafie.

Drexlerová působila na Obvodním ředitelství Praha III a v roce 2010 byla v kategorii velitel oceněna v anketě Policista roku.

Vyšetřování se protahuje

V kauze padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo na Benešovsku obvinila policie sedm lidí. Spolu s Babišem je stíhána také jeho manželka Monika, švagr Martin Herodes a jeho dvě dospělé děti, Adriana Bobeková a Andrej Babiš mladší. Lhůtu pro vyšetřování kauzy policie před koncem roku podruhé prodloužila, čas má nyní do konce dubna. [celá zpráva]

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám