Hlavní obsah

Náměstek přirovnal Romy k medúzám, ministr jej zve na kobereček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstek ministra průmyslu Karel Novotný přirovnal na Facebooku Romy k medúzám, protože jsou podle něj „otravný a k ničemu”. Ve čtvrtek to uvedl server Aktuálně.cz. Ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jiří Havlíček (ČSSD) označil výrok za nepřijatelný a distancoval se od něj. V pátek výrok s Novotným probere a poté rozhodne o dalším postupu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Na národnostní strunu hrál Karel Novotný už při komunálních volbách v roce 2010, kdy kandidoval za ČSSD na funkci primátora Mostu. Vyvolalo to spor s celorepublikovou centrálou strany.

Článek

„Povedu s ním na toto téma zásadní rozhovor, z něhož následně vyplynou příslušné závěry,” řekl serveru Havlíček.

„Cikáni jsou jako medúzy - otravný a k ničemu,” napsal náměstek a kandidát ČSSD v Ústeckém kraji podle Aktuálně.cz ve facebookové diskusi. Komentář připojil k profilu skupiny Naštvané matky, která vystupuje proti migrantům, Romům nebo sexuálním menšinám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Havlíček

Novotný je od roku 1998 členem sociální demokracie, v letech 2010 až 2014 působil jako náměstek primátora Mostu. V únoru 2014 se stal náměstkem ministra průmyslu a obchodu pro sekci podnikání a oblast ochrany spotřebitele, od července 2016, kdy úřad ještě vedl Jan Mládek, je politickým náměstkem.

Ministerstvo má nyní devět náměstků. Na ústecké kandidátce ČSSD pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny figuruje Novotný na 13. místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám