Hlavní obsah

Náměstek primátorky Jihlavy rezignuje kvůli dluhu

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Náměstek jihlavské primátorky Petr Laštovička (ODS) na radnici končí. Rezignovat se rozhodl sám, a to na všechny politické funkce. I když prioritním důvodem je soukromý dluh, někteří členové vedení města za celou aférou vidí mstu a naznačili, že očekávají pokračování neférových útoků.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Masarykovo náměstí v Jihlavě

Článek

„Oznámil jsem na radě ODS, že rezignuji na pozici náměstka i na zastupitelský mandát. Zároveň pozastavuji členství v ODS. Považuji to za čestné,“ oznámil Petr Laštovička.

Důvodem je dvoumilionový dluh za nákup nemovitosti s pozemkem před šesti lety. Laštovička se tehdy s bývalou majitelkou dohodl na částce sedm milionů korun, z nichž pět splatil. Zbývající částka měla být po dohodě uhrazena později. Žena se však vloni nečekaně obrátila na soud.

„Jsem přesvědčen, že odchod z veřejných funkcí mi nyní pomůže celý spor urovnat,“ uvedl Laštovička, který doufá nejen v to, že bude mít čas na vyřizování záležitosti, kterou nechal na realitním makléři, ale i na to, aby s bývalou majitelkou domu urovnal i dlouhodobě dobré vztahy v rámci rodiny.

O dluh tu nejde, naznačuje primátorka

Primátorka Karolína Koubová (Fórum) naznačila, že celou aféru nejspíš nerozpoutal soukromý dluh, ale kroky současného vedení radnice. „Potýkáme se s osobními útoky a asi budou přicházet další. Otevíráme hříchy minulosti a děláme si tím nepřátele,“ připomněla například letitou vodohospodářskou kauzu či tvrdé jednání s dřevozpracujícím gigantem.

Sfouknutý prach vrátil jihlavskou tramvaj do hry

Domácí

Náměstek primátorky Vít Zeman (Žijeme Jihlavou!) se za Laštovičku otevřeně postavil. „Mrzí mě rychlost, s jakou se dokážeme rozloučit s člověkem, který tu udělal obrovský kus dobré práce,“ řekl.

Podle radního Davida Beke (ODS) nyní občanští demokraté potřebují pár dní na to, aby za Laštovičku, který končí ke 4. únoru, našli náhradu. Situaci komplikuje fakt, že koalice právě dokončovala jednání o nové koaliční smlouvě, vázané na personální obsazení. Na to má minimum času, jednání zastupitelstva je 18. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám