Hlavní obsah

Celé vedení Prahy jde do karantény, náměstek primátora má covid

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Pražský náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN) má covid-19. Novinkám potvrdil, že mu nákazu odhalili v úterý večer. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) následně uvedl, že celá rada, která má 11 členů, a řada dalších, kteří se účastnili jejího pondělního jednání, míří do dvoutýdenní karantény.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Náměstek pražského primátora pro životní prostředí a infrastrukturu Petr Hlubuček má covid-19

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

„Včera večer jsem měl zvýšenou teplotu 37,8 °C a jako zodpovědný náměstek jsem nešel dnes do práce a nechal jsem se testovat. Udělal jsem si PCR i krevní test a teď večer mi přišly výsledky, že jsem pozitivní,” potvrdil v úterý pozdě večer Novinkám Hlubuček a později o tom informoval i na sociálních sítích.

V pondělí se přitom všichni zástupci města sešli na jednání na magistrátu. To trvalo až sedm hodin a radní byli nepřetržitě zavřeni v jedné místnosti. Je tak velká pravděpodobnost, že se mohli nakazit i další lidé.

Radní zatím čekají na vyjádření krajské hygieny, která je ještě podle informací Novinek z desáté večerní nekontaktovala. Ta by měla stanovit přesný postup.

Hřib: Jdeme do karantény

„Čekáme na vyjádření hygieny, ale je jasné, že nás pošlou do karantény, to je nepochybné,“ řekl Novinkám jeden z téměř čtyř desítek účastníků pondělního jednání rady.

To později potvrdil i sám primátor Zdeněk Hřib. „Rady jsme dělali v průběhu nouzového stavu online, ale bohužel po jeho ukončení si vynutili koaliční partneři opět osobní účast na jednání. Proto teď jdeme všichni do karantény,“ reagoval na celou situaci primátor.

Praha hlásí největší přírůstek nakažených od půlky května

Koronavirus

Kromě členů rady seděli na jednání i asistenti radních, zástupci opozice, předsedové výborů, ředitelé odborů a zaměstnanci úřadu. Karanténa se tak může týkat až čtyř desítek lidí.

Celou situací se nyní zabývá zastupující ředitelka magistrátu Zdena Javornická a ředitelka odboru bezpečnosti Markéta Štalmachová a pražská hygiena.

Hlubuček navštívil hasiče

Hlubuček minulý týden navíc podnikl cestu po pražských hasičských stanicích, aby hasičům poděkoval za jejich práci právě v době nouzového stavu kvůli koronaviru.

Podle stávajících hygienických pravidel by tak celé vedení města včetně primátora mělo být dva týdny v domácí izolaci. S největší pravděpodobností tak dojde ke zrušení jednání čtvrtečního zastupitelstva.

„Prověřujeme nyní možnost organizace online celého čtvrtečního zastupitelstva, což je však podstatně složitější než online jednání rady. Je tam navíc jmenovité hlasování, přenos videa pro veřejnost, možná vystoupení občanů a další specifika,” doplnil primátor Zdeněk Hřib.

Vývoj počtu zjištěných pacientů s koronavirem v Praze

Reklama

Související články

Koronavirus má 11 pražských hasičů

Pražští hasiči evidují již 11 svých členů nakažených koronavirem. Téměř 80 lidí je nyní v karanténě, hasiči však mají náhradní plány pro takovou situaci....

Výběr článků

Načítám