Hlavní obsah

Nám vyrazila dech hysterická reakce ODS na dění na radnici, řekl Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek byl zaskočen reakcí ODS po odvolání pražského primátora Bohuslav Svobody. Uvedl to v rozhovoru, kde také vyloučil povolební koalici s ČSSD. Celý rozhovor přináší sobotní Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Pane ministře, máte ambici příští rok ve sněmovních volbách porazit ODS?

Samozřejmě máme ambici uspět víc než jakákoli jiná strana. Ale vy se mě snažíte namačkat do toho, jestli příští volby budou o tom, jestli budeme silnější než ODS. O tom to není. Příští volby rozhodnou o míře lidských svobod, o zachování svobodného trhu a tržního hospodářství, nebo o nějaké formě socialismu s lidskou tváří, který se sice bude tvářit vlídně, ale v důsledku bude svobody omezovat. To se nebude řešit mezi námi a ODS, ale mezi námi a ČSSD a komunisty.

Rád bych připomněl, že to nebyla TOP 09, která po volbách v roce 2010 obešla vítěze voleb, odmítla pravicovou koalici a udělala koalici s ČSSD.
Miroslav Kalousek

Určitě nebudete přesvědčovat levicové voliče, aby vás volili. Vy budete muset získat na svou stranu voliče ODS a já se ptám – jak?

Budeme přesvědčovat všechny voliče. Do voleb půjdeme s programem, který bude vycházet z našeho hodnotového desatera a bude reflektovat situaci doma i ve světě. Jednou z otázek bude, jak si představujeme naše fungování v rámci Evropské unie. Odpovíme na otázku, kde je nejúčinnější ochrana českých zájmů, jestli u společného bruselského stolu, nebo v bezpečné vzdálenosti od toho stolu ten stůl pomlouvat, a přitom si nevšimnout, že vás přitom obejmul báťuška.

To bude hlavní pole, na kterém se budete vymezovat vůči ODS?

To jsem neřekl, vy jste s tím umanutý.

To spíše ODS. Podle jejích představitelů jste v Praze proti nim vyrazili do předvolebního boje.

Nám vyrazila dech ta neuvěřitelně hysterická reakce vedení ODS na dění na pražské radnici. Nesmyslně začali fabulovat, že je to příprava na celostátní koalici s ČSSD. Jestli naše výroky nebyly standardní, tak to bylo kvůli tomu, že to byla reakce na drzosti, které jsme slyšeli.

Koalici s ČSSD, která chce zrušit druhý pilíř, pokládám za nemožnou
Miroslav Kalousek

Rád bych připomněl, že to nebyla TOP 09, která po volbách v roce 2010 obešla vítěze voleb, odmítla pravicovou koalici a udělala koalici s ČSSD. A to nejen v hlavním městě, ale i v dalších devíti velkých městských částech.

Nemohu říci, že by se nám to líbilo, ale jediným slovem jsme to nepřenesli do celostátní politiky. Proto jsme se nevěřícně dívali na rétoriku vedení ODS, která na základě dění v komunální politice vyvozuje dramatické důsledky pro politiku celostátní, byť má na hlavě tunu másla. Nejsme tím dotčeni, ale vnímáme to jako odraz nervozity v ODS.

Oni jsou skálopevně přesvědčeni, že jste to upekl vy, a proto vyvozují důsledky až do vlády.

My jsme standardní strana, kde mají lidé odpovědnost za úroveň, kam byli zvoleni. Povšiml jsem si, že v ODS panuje představa, že za vším, co se stane a jim se nelíbí, je Kalousek. Naposledy jsem způsobil rozbití skla armádního letounu, s kterým letěl premiér. V Praze to bylo svobodné rozhodnutí pražských zastupitelů. Oni nám své rozhodnutí vysvětlili, my jsme to chápali a podpořili je.

Podle exprimátora Svobody vás usvědčuje to, že se pražský lídr TOP 09 Hudeček často v poslední době uvolňoval na schůzky s Kalouskem.

Předsednictvo TOP 09 zasedá každé úterý a je možné, že se na něj pan viceprimátor Hudeček uvolňoval, protože se tam řeší řada věcí z pražské radnice. Například jsme v poslední době hledali řešení, jak dál s Kongresovým centrem, kde vyprší platnost dluhopisů v dubnu 2014 a stát a ministerstvo financí za ty dluhopisy nese garanci. Vůbec nechci říci, že nejsme o situaci v Praze informováni, jako jsme informováni i v jiných krajích. Ale rozdíl je v tom být informován a rozhodovat.

Musím říci, že se cítím jako zakladatel této strany, vysnil jsem si ji, spoluzaložil a dal jsem jejímu vzniku veškerou energii. Měl jsem jedinou ambici, aby to byla demokratická strana, která mě přežije.

Pokud chcete, aby to nebyl krátkodobý projekt, tak musíte ctít zásadu, byť se vám to často nemusí líbit, že platí princip subsidiarity, tedy že na místní úrovni rozhodují místní vedení a na celostátní úrovni celostátní vedení. Kdybyste chtěl na všech úrovních rozhodovat sám a dělat z lidí podřízené, tak by je to brzy přestalo bavit a strana by brzo skončila. To prezentoval pan Bárta na projektu Věcí veřejných.

Když přijmu vaši interpretaci, překvapilo vás, když vás pražští topáci informovali o tom, že chtějí shodit primátora Svobodu?

V konečné fázi nikoli. To nebylo ze dne na den, ale byl to čtyřměsíční proces, kdy se ukázala neschopnost cokoli rozhodnout kvůli situaci uvnitř ODS. A ta neschopnost byla tak zjevná a notoricky nespravitelná, že kdybych o tom skutečně rozhodoval já, tak na základě svých zkušeností a své povahy bych se s tím čtyři měsíce netrápil, ale po měsíci bych konstatoval, že to nemá jiné řešení.

Kolegové v Praze se čtyři měsíce snažili dosáhnout nějakého pokroku, a když vyčerpali všechny možnosti, tak teprve poté konstatovali, že nemohou rozhodovat o důležitých věcech, jako je tunel Blanka, kvůli zcela rozhádané ODS, kdy na jednání přijdou tři vyjednavači a mají čtyři názory a pohádají se před nimi.

My jsme před rokem a půl schválili dohodu s ODS i osobu primátora Svobody jako člověka, který by mohl prezentovat nový politický styl v Praze. Nechci říkat, že se o to nesnažil, ale vůbec na to neměl sílu a nebyl schopen to udělat. Jediné, co dělal, bylo, že to mediálně markýroval.

On se cítí ukřivděný a tvrdí, že od rozhodování na radnici odřízl staré šíbry.

Můj pocit je takový, že se mu možná podařilo ten proces zpomalit, rozhodně ne ukončit.

A vám nevadí, že pražské TOP 09 zbývá jenom vyjednávat se sociální demokracií, protože to ODS odmítla?

Oni nevyjednávají jen se sociální demokracií, vyjednávají i s dalšími zastupiteli, vyjednávají i s ODS. Je na ní, aby se rozhodla. Nevím, zda ODS záleží na pravicové koalici. Mám pocit, že z ODS pouze zaznívá: chceme primátora, i když jsme nevyhráli volby.

Když po práci vyrazíme do noční Prahy, já už dávno odpadám a Karel je stále čerstvý.
Miroslav Kalousek

TOP 09 je nejsilnější politický klub v Praze a pro podporu svých rozhodnutí na úrovni zastupitelstva potřebuje pouze šest dalších hlasů. Myslím, že při troše politické obratnosti není problém tím proplout. Koneckonců ani současná vláda nemá ve Sněmovně jasnou většinu a nezdá se, že by přestala vládnout.

Podle ODS se připravujete na spolupráci s ČSSD. Vadila by vám koalice s nimi na celostátní úrovni?

Já ji vůbec nepokládám za možnou a nemohu o ní spekulovat. Programové rozdíly jsou tak obrovské. To, co dnes zcela vážně říká sociální demokracie, že by chtěla zrušit druhý pilíř důchodového pojištění, že by chtěla zavést progresívní zdanění u právnických osob, jsou pro nás tak nepřijatelné kroky, že si koalici s takovým klubem neumím představit.

Do voleb vás povede Karel Schwarzenberg. Moc se mu nechtělo, jak to, že jste ho přemluvili?

Kdo jenom trochu zná Karla Schwarzenberga, tak ví, že se nikdy nikomu nepodařilo ho k něčemu přesvědčit proti jeho vlastnímu přání. Musím říct, že jsem tím trošku opravil názor na přímé prezidentské volby. Nebyl jsem z toho šťasten, ale musím říct, že vzbudily zájem lidí o politiku a že se Karlovi Schwarzenbergovi podařilo vzbudit zájem především mladých lidí.

Před prezidentskými volbami říkal, že vzhledem ke svému stáří nemá na to, aby dělal čtyři roky opozičního poslance.

Změnil názor po prezidentské volbě. Pojďte s námi prožít jeden pracovní den a pak ještě vyrazíme do noční Prahy a uvidíte, jakou má ještě Karel sílu. Já už dávno odpadám a on je stále čerstvý. Já si myslím, že Karel je mimořádně odpovědný a často svůj zdravotní stav konzultuje se svými lékaři.

V pondělí by měl Ústavní soud rozhodnout ve věci církevních restitucí. Proč jste nepočkali se sepsáním smluv s církvemi až na rozhodnutí soudu? Mohli jste si ušetřit spoustu kritiky.

Nebyl žádný důvod ty smlouvy nepodepsat. Kdybychom řekli, že je odkládáme až po rozhodnutí Ústavního soudu, tak bychom naopak dali jasný signál, že nevíme, jestli je to v souladu s ústavou. V podstatě bychom řekli, že Ústavní soud vnímáme jako třetí komoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám