Hlavní obsah

Nákup obrněnců za šest miliard se znovu zasekl

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potíže při nákupu 62 česko-francouzských obrněnců Titus pro českou armádu za 5,7 miliardy korun neberou konce. Zakázku, kterou již loni v červenci poprvé odsouhlasila vláda, zablokovala tentokrát vládní skupina pro transparentní veřejné zakázky, která veškeré velké nákupy zkoumá dřív, než o nich rozhodují ministři.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Obrněný transportér Titus. Ilustrační foto

Článek

Vládní skupině se nelíbí, že servis obrněnců by měl zajišťovat pardubický výrobce radarů, firma Eldis z konsorcia CSG, který by měl vozy armádě jako prostředník dodat, ale který nemá kapacity k servisu vojenské techniky.

„Zádrhel je v tom, že vládní skupina sice souhlasí s dodávkou vozidel od firmy Eldis, ale má pochybnosti, že dokáže zajistit servis po dobu životního cyklu,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek. Armáda chce, aby první obrněnce dorazily už v roce 2020. Je ale otázkou, zda je dodací lhůta reálná, když jen vyjednávání o smlouvě trvají skoro rok a půl.

Titus je obrněnec francouzské firmy Nexter, který využívá šestikolové podvozky české firmy Tatra. Zakázku pro českou armádu měla původně dostat právě tatrovka, ale vyjednávání se loni zasekla na tom, že ministerstvo obrany po firmě začalo požadovat, aby předložila bezpečnostní prověrku. Tradiční výrobce nákladních aut pro českou armádu patřící do holdingu CSG ale prověrku nemá.

Hledá se servis

Ministerstvo proto akceptovalo návrh Tatry, že obrněnce armádě dodá pardubický výrobce radarů Eldis, tedy také člen konsorcia, který potřebnou prověrku má a který získal i licenci od francouzského výrobce. Licenci firma Eldis dostala letos v létě a vedení ministerstva proto změnu dodavatele na konci srpna schválilo a poslalo znovu ke schválení vládě.

„Vyzbrojení vozidly Titus je jednou z priorit armády již několik let. Vojáci tuto techniku potřebují a mým cílem je projekt úspěšně a rychle dokončit. V nejbližší době budu o změně dodavatele informovat vládu,“ řekl k tomu ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Vládu brzy informovat nebude, protože nejdřív bude muset najít způsob, jak pro obrněnce zajistit servis, který bude vyhovovat úředníkům z vládní skupiny pro transparentní zakázky. „Hledáme řešení a skupině ho brzy představíme,“ řekl mluvčí obrany Pejšek. Ministerstvo počítá s tím, že za servis na prvních pět let zaplatí 950 miliónů.

Tatrovka zdržení nechce komentovat. „Jedná se o interní proces mezi dvěma orgány státní správy. Je několik možných va­riant řešení servisu, ale je to v rukou sekce vyzbrojování na ministerstvu obrany,“ řekl Právu mluvčí CSG Andrej Čírtek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám