Hlavní obsah

Nakažených boreliózou přibývá, oproti loňsku o deset procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidí, kteří se nakazili lymskou boreliózou, oproti loňsku přibylo. Za čtyři měsíce roku lékaři nahlásili 372 nákaz, což je zhruba o deset procent více než za stejné období vloni. Oproti předchozím rokům vzrostl i počet případů klíšťové encefalitidy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Riziko kousnutí klíštětem je přitom v těchto dnech trvale vysoké, na celý víkend i pondělí předpovídá Český hydrometeorologický ústav devátý a desátý stupeň aktivity klíšťat.

Na desetistupňové škále představují tyto stupně nejvyšší riziko, kdy je doporučeno nechodit v listnatých a smíšených lesích mimo zpevněné cesty a prodírat se křovinami či jinou vegetací. Kdo zamíří do přírody, neměl by zapomenout repelent a po návratu na důkladnou prohlídku těla.

Souvislost mezi klíšťovou encefalitidou a přisátím klíštěte byla prokázána až ve druhé půli 40. let minulého století.

Poprvé byl virus klíšťové encefalitidy popsán na území Čech a Moravy a i proto se nemoci nejprve říkalo československá klíšťová meningoencefalitida. Virus byl poprvé v laboratorních podmínkách sledován z klíšťat z oblasti Berouna, Strakonic a Vyškova.

Ročně se v Evropě nakazí 10 tisíc lidí

Nejvíce klíšťové encefalitidy bylo v roce 2006, kdy bylo 1029 případů, druhým rokem s nejvyšší nemocností byl prozatím rok 2011 s 861 pacienty, z nichž pět zemřelo. Od roku 2011 se zatím výskyt ustálil a v letech 2014 a 2015 bylo hlášeno 410 a 355 případů.

V současnosti se klíšťová encefalitida vyskytuje téměř po celé Evropě s výjimkou Pyrenejského poloostrova, Británie, Irska a Řecka a v mírném pásmu Asie až po severní Japonsko.

Infikovaná klíšťata jsou i v oblastech nad 1000 metrů nad mořem. V celé Evropě se každoročně nakazí klíšťovou encefalitidou kolem 10 tisíc lidí, průběh nemoci bývá závažnější u dospělých a starších lidí.

Česko má v EU nejvíc případů

Co se týká klíšťové encefalitidy, náleží Česku z hlediska počtu hlášených případů v EU první příčka. Proti nemoci, která může zanechat i trvalé následky v podobě ochrnutí končetin, dlouhodobých bolestí hlavy či poruch soustředění, existuje očkování.

Proočkovanost v ČR je ale nízká – na rozdíl od sousedního Rakouska, kde je očkováno 90 procent populace.

České zdravotní pojišťovny na prevenci přispívají, v teplých měsících se provádí vakcinace ve zkráceném schématu. Z posledního dotazníkového průzkumu provedeného společností GfK vyplynulo, že se v ČR dalo naočkovat jen 23,7 procenta lidí.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší podíl očkovaných, 35 procent, je v Jihočeském kraji, který je znám vysokým výskytem infikovaných klíšťat. Nákaza ale hrozí ve kterémkoli regionu Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám