Hlavní obsah

Nakažení zahraniční dělníci znervóznili středočeskou obec

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozruch a paniku způsobilo přestěhování zahraničních dělníků izolovaných kvůli nákaze covidem-19 do obce Kly na Mělnicku.

Článek

Jedná se o skupinu ze zemědělského družstva z nedalekých Čečelic, kde lidé pracovali při sklizni. Objevila se u nich nákaza a vedení družstva je převezlo do karantény právě do obce Kly, kde má družstvo ubytovnu. Jak upozornil iRozhlas, mnoha lidem v Klech se to moc nelíbí a na sociálních sítích se valí vlna kritiky všemi směry.

„Sociální sítě moc nesleduju, ale je jasné, že to atmosféře v obci moc nepřidalo. Bohužel s tím nemůžeme vůbec nic udělat. Všechno je to na hygieně a zaměstnavateli a bohužel tady dál zůstávají. Lidé nadávali, proč jsem je sem pozval, ale my jsme o tom vůbec nevěděli,“ řekl Právu starosta Kel Pavel Michalíček (Tradice venkova).

Krajská hygienická stanice uvedla, že přesun izolovaných lidí byl legální a v pořádku.

ON-LINE: V USA se nakazí 2600 lidí za hodinu

Koronavirus

„Jedná se o patnáct zahraničních pracovníků. Z našeho pohledu jsou zajištěné podmínky naprosto vyhovující, z hlediska šíření nemoci je tento případ ten příznivější, protože se nákaza nešíří přes členy rodiny a další kontakty. Lidé z tohoto družstva nemají žádné kontakty a jsou uzavření spolu, další počty nakažených nerostou. Zbývá jim ještě týden karantény a pak by mohlo být toto ohnisko zcela uhašené,“ předpokládá mluvčí hygieny Dana Šalamunová.

Kontrola dopadla dobře

Na základě různých udání od místních obyvatel v obci a na ubytovně pracovníci hygieny provedli v úterý kontrolu.

„Žádné porušení karantény se neprokázalo, všichni dělníci byli uvnitř ubytovny. Stejně jako v ostatních případech i oni mohou v nezbytných situacích jít ven, třeba na nákup, musí si ale zajistit, aby se s nikým nepotkali blíž než na tři metry, musí mít roušku. To všechno tady lidé dodržují, ale chápeme obavy lidí v obci. Pro dělníky z ubytovny je ale zajištěn dovoz jídla, žádné kontakty tu nejsou, riziko šíření nákazy je minimální,“ ujistila Šalamunová.

Zatímco v případě nákazy či karantény u tuzemských obyvatel řeší hygienici vše přes praktického lékaře a přímo s člověkem, jemuž telefonují, a rozhodnutí o karanténě mu pošlou písemně, v případě zahraničních dělníků řeší hygiena karanténu a izolaci nakažených s jejich zaměstnavatelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám