Hlavní obsah

Najít v Česku houbu je štěstí, v některých částech nerostou vůbec

Novinky, Lukáš Silný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémně teplé a suché léto má fatální následky na úrodu hub v České republice. V některých částech vůbec nerostou, jinde je najít houbu spíše otázkou štěstí. Podle mykoložky Anny Švecové rostou houby spíše na severu Čech, a to jen v místech, která jsou dlouhodobě vlhká. Obrat k lepšímu by však měl přijít ve druhé polovině října.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Houby víceméně nerostou, ve středních Čechách nerostou vůbec, takže například v Brdech na houbu nenarazíte. V lesích to občas vypadá, jako by ani houby nikdy nerostly,“ řekla Novinkám mykoložka Švecová. „S trochou štěstí narazíte na nějakou dřevokaznou houbu,“ uvedla s nadsázkou.

Trošku odlišná je situace v pohraničí a zejména v severních Čechách. „Tam už na houbu můžete narazit, ale rostou pouze v místech, kde se drží voda a na severních svazích. Obecně ale spíš platí, že najít houbu se rovná velkému štěstí,“ doplňuje Švecová s tím, že malé množství hub se dá najít i na Vysočině.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z toho mála, co dá v lesích najít, dominují muchomůrky a hřiby. „Lišky obecné například letos vůbec nerostou. Rostou jen lištičky pomerančové, které sběrači za lišky často zaměňují, my ovšem jejich konzumaci, i kvůli nevalné chuti, nedoporučujeme,“ odpověděla mykoložka.

Naděje na obrat?

Na facebookové stránce Houby se sice najdou uživatelé, kteří se chlubí plným košíkem pravých hřibů, valná většina si ovšem stěžuje, že lesy jsou prázdné. „U nás v lese je to v útlumu, dnes jsme jen paběrkovali, našli jsme jen starší nebo polovysušené kusy. Prostě špatný...,“ napsala například uživatelka Markéta.

Naději sběračům hub dává meteoroložka Dagmar Honsová. „Kvůli ranním mrazíkům a suchu bych tento víkend na houby rozhodně nechodila. V příštím týdnu by se ovšem měla situace obrátit. Mělo by více pršet a také ranní teploty by měly stoupnout,“ řekla Novinkám Honsová s tím, že nejvíce hub by mělo začít růst v druhé polovině října.

Takovou změnu by jistě uvítali i pořadatelé výstav hub, kteří zatím neprožívají právě nejšťastnější období. „V Praze jsme museli výstavu dokonce zrušit, protože dovážet sem exponáty z pohraničí by pro nás bylo ekonomicky náročné,“ dodala Švecová.

Některé výstavy hub sice v Česku probíhají a je na nich zastoupeno i téměř 150 druhů. Problém podle mykologů ovšem tkví v tom, že většina je na nich zastoupena jedním, maximálně dvěma exempláři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám