Hlavní obsah

Najít kancelář poslance je úkol pro zkušeného detektiva

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od voleb uplynuly téměř tři měsíce a poslanci tak měli dost času, aby si zřídili své kanceláře v regionech. Aby se však lidé dopídili, kam mohou o „poslaneckých pondělcích“ určených pro kontakt s voliči zajít, musejí si i trochu zahrát na detektivy. Adresy své regionální kanceláře na webu Sněmovny mělo toto pondělí jen 101 ze dvou set poslanců.

Foto: ČTK

Místopředsedkyně strany Věci veřejné Karolína Peake si ani kancelář otevírat nechce.

Článek

Nejhorší výsledek zaznamenal nováček ve vysoké politice, Věci veřejné. Naopak „nejvzornější“ byli poslanci za KSČM; všech 26 zákonodárců mělo adresu regionální kanceláře uvedenou. Vzhledem k tomu, že chyběly úřední hodiny, občanovi pak nezbývá nic jiného než se snažit předem domluvit si schůzku po telefonu nebo to risknout a jít naslepo.

Osobní či stranické weby občas nabídnou více informací – například u některých poslanců VV si volič může zjistit mobil, u zákonodárců ČSSD najde úřední hodiny, u ODS alespoň kontakty na regionální kancelář. Naopak volič na webu TOP 09 kontakty na zákonodárce nezjistí.

Ani předsedové klubů nejdou příkladem: na webu Sněmovny nemá uvedenu svou regionální kancelář Bohuslav Sobotka (ČSSD), Petr Tluchoř (ODS), Petr Gazdík (TOP 09) či Kristýna Kočí (VV).

Na provoz až 40 tisíc

Poslanci mají podle velikosti města každý měsíc nárok na 14 200 až 33 200 korun na pronájem kanceláře včetně jejího zařízení (nábytek, výzdoba) a služeb (elektřina, plyn). K tomu mohou fakturovat dalších až sedm tisíc za telefony a internet.

Praxe tzv. malé domů, kdy si zákonodárci pronajímají prostory v sídle strany či stranické kanceláři, nejsou ničím neobvyklým – jen v minulém volebním období to tak měly zařízeny čtyři pětiny poslanců.

Sněmovna z peněz daňových poplatníků tak spolufinancuje provoz stranické centrály či s poslancem spřízněné osoby. O porušení zákona nejde, a to i dokonce pokud si zákonodárce kancelář pronajme u sebe doma, jako například exposlanec Vladimír Šoltys (ODS).

Právo v pondělí navštívilo náhodně pražské poslance, kteří měli na sněmovních stránkách uvedenou adresu krajského sídla. V kanceláři však zastihlo jen Martu Semelovou KSČMM), jejího kolegu Jiřího Dolejše sídlícího o několik dveří vedle už nikoli.

„Bývám tu nejenom pondělky, ale i další dny. Na druhou stranu mám řadu schůzek a ne vždy jsem tu celou dobu,“ řekla Semelová. To, že si pronajímá kancelář ve stranickém sídle, za problém nepovažuje. „Mám tu vše pod jednou střechou, mohu si sem zvát návštěvy, využívat kontaktů. Takže lepší než si kancelář pronajímat u soukromníků...“ dodala.

Utajené kanceláře véčkařských nováčků

Čest názvu své strany však naopak neudělali poslanci Věcí veřejných. Najít regionální kanceláře pražských zákonodárců za VV je nemožné, volič nepochodí ani ve smíchovské centrále. „Budou zřízeny v průběhu září a tehdy budou také určeny hodiny pro veřejnost,“ sdělila Právu stroze ochranka.

Poslankyně VV Karolína Peake si však regionální sídlo v metropoli zřídit nechce. „Budu využívat jen kancelář, kterou mám ve Sněmovně, kde budu mít i své poslanecké dny. Minulý týden tajemník VV obesílal jednotlivé poslance, odkdy budou mít úřední hodiny, takže předpokládám, že se informace připravuje,“ řekla Právu.

Přístup „obyčejného voliče“ do Sněmovny je však ztížený, musí se prokázat a zapsat, dotyčného musí někdo vyzvednout v recepci... Vstup „z ulice“ k poslanci je něco úplně jiného.

Jediná známka toho, že by v pražské Mánesově ulici mohla být poslanecká kancelář Jany Černochové (ODS), bylo možné usuzovat ze zvonku s nápisem a logem strany. Nebýt poštovní doručovatelky, tak by se Právo ke kanceláři Jany Černochové (ODS) ani nedostalo. Zamčené dveře přehrazené mříží byly samy o sobě výmluvné.

„Těch se asi nedozvoníte, jsou tu jen zřídka,“ podotkla pošťačka.

Poslankyně svou nepřítomnost vysvětlila tím, že končí ve své funkci starostky v Praze 2 a musí do konce října zabezpečit chod na úřadě. „Každý, kdo mě bude chtít kontaktovat, mi buď může zavolat, anebo si domluvit schůzku v kanceláři, kterou si vybere,“ řekla Právu.

Kancelář, kde sídlí kromě oblastního sdružení ODS i senátorka Daniela Filipiová, si pronajímá v domě patřícím městu a zdědila ji po bývalých poslancích ODS. Loňský roční nájem vyšel na 303 tisíc korun za rok bez DPH.

Na Vinohradech má mít sídlo i Jaroslav Eček (TOP 09), na dveřích či v domě však nebyla jediná zmínka, že by zde poslanec úřadoval. Pomohla však náhoda, když se Právo zeptalo ženy, která v přízemí zrovna vcházela do bytu, zda neví, kde má Eček kancelář.

„Tady, zrovna ji rekonstruujeme, abychom ji v nejbližší době mohli začít používat,“ řekla a představila se jako poslancova asistentka. Poté nabídla vizitku a dodala, že kontakty jsou na internetu.

Zamčené bylo i sídlo šéfa pražské ČSSD Petra Hulinského, a to i přesto, že podle úředních hodin uvedených na webu měl být na místě. „Kancelář je tady nově, takže nevím, jak často se tady pohybují, ale dnes tu není pan poslanec ani jeho asistentka. Můžete tu ale nechat vzkaz,“ nabídla Právu recepční v centru Kuta, kde přes chodbu od Hulinského sedí exposlanec a kandidát soc. dem. na senátora Miroslav Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám