Hlavní obsah

Nahrávky Babiše s novinářem bude prověřovat sněmovní vyšetřovací komise

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kvůli nahrávkám, na kterých hovoří ministr financí Andrej Babiš (ANO) s bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem, vznikne sněmovní vyšetřovací komise. S návrhem na její zřízení přišla koaliční ČSSD a ve středu zřízení komise odsouhlasilo 82 poslanců. Proti jich bylo 36, většina z hnutí ANO.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Komise by měla prověřit protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Na jedné z nahrávek, které se nedávno dostaly na veřejnost, si šéf hnutí ANO má pročítat živý spis ke kauze Bereta.

„Vyvolává to otázky, zda se Andrej Babiš nedopustil jednání, která by destabilizovala demokracii. Sám se zavázal k nezávislosti sdělovacích prostředků,“ vysvětloval na plénu jeden z navrhovatelů Lukáš Pleticha (ČSSD).

Poslanci by měli prošetřit, zda informace ze spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže a destabilizaci demokratického právního státu.

Babiš, který do února MF Dnes vlastnil v rámci vydavatelství Mafra — než ho spolu s dalším majetkem převedl do svěřenského fondu — dlouhodobě tvrdí, že se jedná o cílenou kampaň a nahrávky jsou podle něj zmanipulované.

Proti ANO, lidovci a Úsvit

Pro zřízení komise hlasovali poslanci napříč politickým spektrem, pro byla většina koaliční ČSSD, opoziční KSČM, ODS i TOP 09. Proti hlasovalo hnutí ANO, část lidovců a někteří poslanci Úsvitu (na hlasování se můžete podívat zde).

Komise má mít sedm členů — tedy z každého poslaneckého klubu jednoho zástupce. Výsledky má plénu představit do konce srpna.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vznik komise komentoval se slovy, že se jedná o rozhodnutí Poslanecké sněmovny. „Pravděpodobně jde o to, aby komise zmapovala souvislosti, které se týkají možného vynášení informací. Je to na poslancích. Doufejme, že komise pomůže některé otazníky objasnit,” řekl šéf kabinetu ve Sněmovně.

Pro vznik takového orgánu je i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Upřesnil, že vyšetřovací komise sice není orgánem činným v trestním řízení, může však popsat situaci, jaká skutečně byla a sdělit veřejnosti všechny informace.

Reklama

Výběr článků

Načítám