Hlavní obsah

Nahrávka: Jak zkoušel Humlův asistent získat svědka proti Bártovi

• Aktualizováno

Při výslechu Petra Šlechty, někdejšího středočeského dopravního policisty a nyní asistenta poslance Stanislava Humla, během soudního procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou se mluvilo o nahrávce, kterou bývalý detektiv ABL Pavel Pertlíček tajně natočil při rozhovoru se Šlechtou 19. května 2011 a odevzdal soudu.

Záznam rozhovoru mezi Pavlem Pertlíčkem a Petrem ŠlechtouVideo: foto: Jan Handrejch/Právo

 
Článek

Šlechta Pertlíčkovi nabízel pomoc, pokud bude svědčit proti Bártovi a spol. Pertlíček dokonce uvedl, že mu na schůzce z loňského května Šlechta sdělil, že Škárku už pro to získali. Sám Pertlíček nakonec na případu proti Bártovi nespolupracoval.

Část nahrávky u soudu zazněla. Její další část má k dispozici redakce Práva. Mimo jiné se v ní uvádí:

Šlechta: Možná to bude krátký, rychlý, ten váš problém a tady ty věci a mám nabídku na vyřešení, ale za spolupráci. Říkám otevřeně na rovinu. Je to na vás. Ta spolupráce je organizovaný zločin (Útvar pro boj s organizovaným zločinem – ÚOOZ – pozn. red.), nenapojenej na nikoho, nikoho z politiky (původně bylo v přepisu uvedeno někoho, pozn. red.), ani na guru, ani na nikoho jinýho. Hm… Všechno vyřešej a je to zároveň čistej záměr jako u všeho.

Pertlíček: Jo, já jsem si to myslel, že to bude nějakej průser.

Šlechta: Né, já jsem jenom splnil, co jsem slíbil. Zkoušel jsem, zkoušel jsem. Tuhle nabídku jsem upravoval pro vás. Dostál říkal, ať nikdo jinej o tom neví, vím to jenom já, v tuhle chvíli teda vím. A je to organizovanej zločin a vědí, proč s váma chtěj prostě mluvit a proč vám chtěj poskytnout…

Šlechta: Né, já jsem jenom splnil, co jsem slíbil. Zkoušel jsem, zkoušel jsem. Tuhle nabídku jsem upravoval pro vás. Dostál říkal, ať nikdo jinej o tom neví, vím to jenom já, v tuhle chvíli teda vím. A je to organizovanej zločin a vědí, proč s váma chtěj prostě mluvit a proč vám chtěj poskytnout… …

Pertlíček: Já se z těch sraček nevyhrabu, ty vole. Řekněte mi teda, čeho se to aspoň týká, nebo v čem mám já figurovat.

Šlechta: Asi v tom.

Pertlíček:……Jsem dva tři roky odtamtud. (ABL – pozn. red.)

Pertlíček:……Jsem dva tři roky odtamtud. (ABL – pozn. red.) …

Pertlíček: To mě zničí. Kmenta mě hodí přes palubu v momentě, kdy mu řeknu, že prostě nejsem schopnej pomoct, tak mě utopí mediálně, úplně stejně jako vás. Jako kdybych byl největší zločinec v téhle republice. Standa Huml, kterej mě v životě neviděl, o mně píše v novinách, jak kdybych byl největší zločinec. Ty články píšete vy asi, nebo kdo nevím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kuřácká pauza poslanců Stanislava Humla (vlevo) a Jaroslava Škárky

Šlechta: Já vám to řeknu. Tohleto, o čem jsme teďka mluvili. Tak, ať to je Škárka, ať je to kdokoliv, na koho si vzpomenete, na tý druhý straně, než vy jste byl, já jsem schopnej vám zaručit mediální ty, jsem schopnej vám zaručit významnou podporu, jsem schopnej vám zaručit to, prostě to, co musíte, tzn. abyste nebyl ve sračkách, abyste nic nemusel, abyste měl klid. Prostě tak.

Pertlíček: A kdo mě ochrání před tím šílencem z Malý Strany? Mně někde uříznou hlavu. A navíc já nevím, co bych teďka proti němu mohl říct, po těch třech letech, co jsem s ním vůbec nebyl v kontaktu. Všecko bylo v novinách, ty jo.

Šlechta: Musíte si to, musíte si to vy sám, ve svý hlavě, jestli je to pro vás věc, kdy, kdy, kdy byste se stal v uvozovkách korunním svědkem, kdy byste se stal tím, kdo se o vás někdo postará. To, to zvažte vy, já, já sem tohleto, když jsem pátral po tom, jak vám pomoct, tady na tý spravedlnosti a na tom, tak jsem se setkal s lidma, který mi, který vědí, co umím, a vědí, že jsem důvěryhodnej, a vědí, že držím hubu a krok v uvozovkách, tedy ve smyslu, že to, co vím já, neví nikdo jinej, neví ode mě. A jakožto moje nejbližší manželka. Teďka, teďka jakoby, já prostě tady to, tady to vám můžu zaručit. Zaručit samozřejmě. Můžu vám zaručit tu Mladou frontu, Mafru. Pokud já řeknu, že to bude tak, jak chci já, tak to tak bude. Můžu vám nabídnout i pocit, že ty lidi, který se s vámi budou chtít setkat, tak si je můžete prověřit, ověřit, vy si můžete udělat, co chcete, a bude to všechno podle vašich smluv, to vám taky můžu nabídnout.

Pertlíček: Já z toho mám hrůzu jak blázen. To jako prostě a navíc prostě nevím, čemu bych byl já dneska užitečnej.

Šlechta: Já taky nevím. Říkám na rovinu, nevím, ale chtěj vás.

Pertlíček: No, já už to cejtím, že za dobu z jiných kontex, z jiných zase zdrojů, protože jim jeden kontakt nevyšel, tak teď vymejšleli přes koho na mě, tak použili vás, no…

Šlechta: Mmmm, teoreticky jo, možný to je, to nezastírám, teoreticky to možný je, ale já mám na rozdíl od těch ostatních komentovat Kmentu a umím ty ostatní lidi, tak to je. Co se teď prostě děje, tak to umím všechno.

Pertlíček: Vždyť ale Kmenta dneska poskytnul mý bejvalce právníka, kterej je z Mladý fronty, včera nebo předevčírem jsem s ním hovořil. Tak to asi taky víte, nebo já nevím, ale prostě…

Šlechta: Heleďte, mmmm.

Pertlíček: Ty vole, smích.

Šlechta: Já nevím, já vám tady samozřejmě nemůžu, nemůžu a nejsem tady od toho, abych vás přesvědčoval. Já jsem vám tohle přišel nabídnout. A je na vás, jestli vy mně budete věřit, pokud mně budete věřit, tak…

Šlechta: Já nevím, já vám tady samozřejmě nemůžu, nemůžu a nejsem tady od toho, abych vás přesvědčoval. Já jsem vám tohle přišel nabídnout. A je na vás, jestli vy mně budete věřit, pokud mně budete věřit, tak… …

Pertlíček: Já prostě dokážu nějakým způsobem pochopit, že by dokázali ovlivnit brněnskej, v Brně tu jistotu, ale neumím si představit, jak by mě ÚOOZ dokázalo nějakým způsobem zajistit. To prostě, to prostě mi připadá science fiction, jako. A že tohleto, že tohleto byla jenom otázka, kdy tohleto přijde. Že na to použijou vás, to by mě v životě nenapadlo.

Šlechta: Já, já bych to, heleďte, já jsem vám to říkal, když jsme se naposled viděli v těch Poděbradech, jsem říkal, že se něco zkusí, a taky vím, že pokud byste zase chtěl s nima spolupracovat, že se něco zastaví, to taky vím.

Pertlíček: Zastaví se jako co?

Šlechta: No, co se týče těch věcí, kde byste figuroval vy a kde by vaše jméno někde figurovalo a to by prostě, prostě Mladá Fronta a tydlety, tydlety lidi, to všechno prostě se stáhne.

Pertlíček: A vy chcete říct, že na mě Mladá Fronta ještě chystá nějakej útok? Vždyť už nemá, co by na mě vychystali.

Šlechta: Já tady teďka nejsem od toho, abych, abych. Já vím, že něco maj a že toho maj maj hodně ještě pořád.

Pertlíček: Maj na mě, jo?

Pertlíček: Maj na mě, jo? …

Šlechta: Já nevím, to. Já vím, že toho maj hodně, že maj hodně odposlechů, že maj spoustu věcí. A vím, že umím říct, co tam bude a co tam nebude, to taky vím.

Pertlíček: Jako ovlivnit, co tam bude a co tam nebude? To už nevím, jak bych v tomhletom mohl hrát, ty vole. Já jsem tři roky od toho magora pryč, ty vole.

Šlechta: Heleďte, já říkám ještě jednou, já to nechci, nechci nějak. Tohleto prostě je nabídka, kterou umím, za kterou se umím já zaručit. Umím se zaručit za to, že pokud by, pokud s nima začnete spolupracovat, takže já umím, umím tam, to, ovlivnit Mladou Frontu, Kubíka (zástupce šéfredaktorta Mf Dnes)v tom, že vám nabídnou pomoc, že vám pomůžou. To umím, nic jinýho, jestli někde něco má, jestli někdo z jiných médií, kromě Kmenty, kromě Mafry by tahal, to neumím. Já umím Mafru a ty policajty, ty, který, o kterých ví, že mluvím, který se nabídli.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Poslanec Věcí veřejných Vít Bárta (vlevo) s obhájcem Oldřichem Chudobou

Pertlíček: Oni toho Bártu chtěj prostě zničit, ty vole, a s ním všecky kolem, ty vole. Né, že by si to nezasloužil, to já neříkám ani popel, ale proč v tom, kurva, musím figurovat já?

Šlechta: Nevím, jste pro něj nejvíc dole, nevím. Každopádně vím, vím o nějakých jeho schůzkách, vím o nějakých lidech, který tam lobbovali, vím, vím o spoustě věcí. Ale jsem rád, že to nevím úplně všechno.

Pertlíček: Já si myslím, že to je celý omyl, ty vole. Já v tom nemůžu vůbec nic pomoct. Vždyť si vemte, že rok po mým odchodu svým způsobem se to celý restrukturalizovalo, tu detektivní činnost dělá někdo úplně jinej, na úplně jiný bázi. No, úplně ne, ale na trošku jiný bázi.

Šlechta: Hele, nechte si to projít hlavou a dejte mi vědět, dejte mi, dejte mi, já jsem. Nemám problém s tím, když mi do neděle přijde SMS, jo, nebo a to ostatní, to ostatní odvolám… V tom, vy byste si určil podmínky, určil byste si všechno za to, co…

Nahrávka ještě pokračuje, ale už bez vztahu ke snaze získat Pertlíčka ke spolupráci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám