Hlavní obsah

Náhradník Sobotka z ANO měl další nepřiznaný dluh, na Vysočině proti němu sepisovali petici

• Aktualizováno

Jan Sobotka, krajský šéf hnutí ANO na Vysočině, který se ve čtvrtek vzdal poslaneckého mandátu, měl podle všeho i další dluh, který nepřiznal. Podle Jihlavských listů dlužil od jara řádově desítky tisíc korun za obecní byt v Hodíškově na Žďársku. Mezitím se odstěhoval a obec předala vymáhání dluhu právníkovi. Právu to potvrdila starostka Hodíškova Zdeňka Burianová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf krajského hnutí ANO na Vysočině Jan Sobotka na čtvrteční tiskové konferenci.

Článek

Když Právo na neshody se Sobotkou upozornili hodíškovští občané, potvrdila starostka Hodíškova na Žďársku, že si obec na bývalého nájemníka obecního bytu musela najmout právníka.

„Pan Sobotka bydlel v Hodíškově osm let, pronajali jsme mu byt ve zrekonstruované usedlosti. Letos v červenci se však s přítelkyní narychlo odstěhovali a na vědomí to dali jen mailem ze dne na den, takže zástupce obce nebyl schopen byt převzít. Zůstaly po něm nedoplatky a nevyřízené věci,“ popsala spor s nájemníkem Burianová.

Názorové neshody, hájí se Sobotka

Jan Sobotka k záležitostem v Hodíškově poznamenal, že jdou na vrub názorových neshod. „Termín splatnosti pohledávky byl k 30. listopadu, přitom už tři čtyři dny to mají na účtu,“ řekl Právu.

Starostka ale oponuje. „Pokoušeli jsme se ho dostihnout na uvedené pražské adrese, kde měl požádat o trvalý pobyt, to se nám ale nepodařilo. Protože jsme nevěděli, kam se obrátit, najali jsme si právníka. A nájem pan Sobotka uhradil až po hrozbě řešení soudní cestou. První výzva měla totiž splatnost ke konci října,“ popsala starostka Burianová.

Podle ní obec bude ještě na bývalém občanovi vymáhat náklady na právníka.

Občané proti němu sepisovali petici

Právo v Hodíškově osobně oslovilo šest náhodně vybraných lidí v různých částech obce. Ani jeden z nich na Jana Sobotku, který v obci vyvíjel i podnikatelskou činnost, nevzpomínal v dobrém.

Lidé vesměs slova starostky potvrzují. „Uměl hezky mluvit, ale když došlo na lámání chleba, vypařil se jako pára nad hrncem a nebral telefon,“ popsala na hrázi obecního rybníka zkušenosti s Janem Sobotkou mladá žena.

Další paní, seniorka, upozornila: „Když jsme se dozvěděli, že chce být poslanec, sepisovali jsme tu proti němu petici,“ řekla.

Zatajil dluh za zdravotní pojištění

Ve čtvrtek se Sobotka po jednání s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem rozhodl nepřijmout poslanecký mandát, který mu vznikl po odstoupení Miloslava Bačiaka. [celá zpráva]

Jeho pochybení podle něj spočívá v tom, že v čestném prohlášení o bezdlužnosti, které hnutí po svých kandidátech vyžadovalo, neinformoval o svém dluhu za zdravotní pojištění. Přiznal také, že včas neodevzdal daňové přiznání za rok 2012.

Za Sobotku by tak měl do Sněmovny nastoupit Josef Kott, který na kandidátce figuroval na čtvrtém místě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám