Hlavní obsah

Na Znojemsku havarovala limuzína s ministrem Zaorálkem

Právo, Novinky, jap, ada, mh, kab, rak
Aktualizováno

V pátek v podvečer došlo na Znojemsku k nehodě několika aut, včetně vozu Ochranné služby Policie ČR, která vozí a chrání politiky. Podle dobře informovaného zdroje Práva byl při nehodě lehce zraněn ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, ale měl by být v pořádku. To později potvrdila i mluvčí ministerstva zahraničních věcí, podle které se Zaorálek zranil na hlavě a byl následně propuštěn z nemocnice.

Místo nehody limuzíny ministra ZaorálkaVideo: Miroslav Homola a Milan Vojtek, Právo

 
Článek

K nehodě došlo v pátek před 19. hodinou. „V podvečerních hodinách jsme zasahovali u dopravní nehody poblíž Lechovic na Znojemsku. Na místo jsme vyslali vrtulník letecké záchranné služby, který transportoval do nemocnice v Brně Bohunicích muže,” řekla Novinkám mluvčí jihomoravské záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Havarovaná limuzína audi ministra Zaorálka (vpravo) a mercedes, se kterým se střetla.

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová v pátek pozdě večer havárii Zaorálka potvrdila. „V důsledku nehody byl zraněn ministr zahraničních věcí, který byl převezen do brněnské nemocnice. Při nehodě utrpěl zranění hlavy, jeho zdravotní stav je nicméně dobrý. Z nemocnice byl již propuštěn do domácí péče,” uvedla Valentová.

Podle ní limuzínu řídil pracovník Ochranné služby Policie ČR a Zaorálka přepravoval vrtulník, protože nejprve nebylo jasné, jak vážná jsou jeho zranění.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Mluvčí policejního prezidia Petr Habenicht nejprve odmítl sdělit, o jakého ústavního činitele se jednalo. „Můžeme potvrdit, že došlo k dopravní nehodě s účastní vozidla chráněné osoby. Do nemocnice bylo transportováno několik osob k ošetření. V tuto chvíli nic bližšího nemáme,“ sdělil Právu.

Později potvrdil, že ve voze skutečně cestoval ministr zahraničí. Pole Habenichta šlo o vůz Ochranné služby Policie ČR. Ta má na starosti převoz a ochranu politiků ve vozech Audi A8.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Havarovaná limuzína audi ministra Zaorálka (vpravo). Vlevo je vidět mercedes, se kterým se ministrův vůz střetl.

Zaorálek se vracel ze Znojma, kde v rámci svého programu navštívil i vinobraní. Jeho vůz mířil k Brnu, a boural dva kilometry za Lechovicemi. Stopy na vozovce napovídají, že Zaorálkovo Audi možná předjíždělo Mercedes ve chvíli, kdy se jeho řidič rozhodl odbočit vlevo.

Jedná se o místo, kde se podobných nehod stalo již více. Křižovatka je na rovném přehledném místě, prvním po asi pětikilometrovém úseku cesty přes obec a nepřehledné zatáčky. Nehod předjíždějícího a odbočujícího vozu tam policisté šetřili mnoho. Zda byla nehoda ministra další podle obvyklého scénáře, ale policejní mluvčí Pavel Šváb nepotvrdil. „Nehoda je v šetření, v tuto chvíli policisté zajišťují stopy,“ řekl v pátek večer.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Havarovaná limuzína ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

O okolnostech nehody nepromluvila ani skupiny lidí kolem nabouraných aut. Byla mezi nimi i posádka mercedesu. „Ne, nebudeme s vámi o tom mluvit. Nehoda je v šetření, odejděte,“ odmítl stroze jakoukoliv debatu jeden z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám