Hlavní obsah

Na zdravý rozum spoléhat nelze, stát musel plavbu po rozvodněných řekách zakázat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ústřední povodňová komise a krizový štáb v pondělí zakázaly plavby na všech tocích a vodních plochách, kde platí druhý či třetí stupeň povodňové aktivity. Uvedl to premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výjimku podle Nečase představují záchranné a likvidační práce. Porušení zákazu se bude považovat za přestupek a výše pokuty může dosáhnout až 20 000 korun. Pokud by se jednalo o ohrožení života, jednalo by se už o trestněprávní přestupek.

Jak premiér připomněl, důvodem tohoto nařízení je odradit nezodpovědné lidi. Spoléhat na zdravý rozum totiž podle Nečase nestačí. Narážel tak například na páteční událost, kdy pětice vodáků na raftu pod vlivem alkoholu sjížděla rozvodněnou Vltavu pod Lipnem u Herbertova na Českokrumlovsku. Na jezu se dostali do potíží, dva z vodáků plavbu nepřežili. [celá zpráva]

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky k 10. červnu 12:30

Rozhodnutí o zákazu přivítal policejní prezident Martin Červíček. "Máme celou řadu podobných událostí, kdy vodáci a další osoby nerespektují u rozplavněných toků naše zákazy a doporučení," podotkl.

Podle policejního prezidenta Červíčka mají povodně už 11. oběť. Tou je slovenský občan, kterého v Sušici na Otavě hledali od půlnoci. Jeho tělo bylo nalezeno ráno. [celá zpráva]

Hrozí sesuvy půdy i přemnožení komárů

Nečas dále připomněl částku 300 miliónů korun uvolněnou na nezbytné náklady. Státní správa hmotných rezerv poskytla prostředky v hodnotě 121 miliónů korun a vydala pohonné hmoty v hodnotě osmi miliónů korun, které budou zavážet cisterny.

Podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty je epidemiologická situace klidná. Očekává se nicméně vysoký výskyt komárů, kteří mohou být přenašeči chorob.

"Stále trvá nebezpečí sesuvů půdy. Ty mohou znamenat velký problém. Česká geologická služba poskytuje odbornou pomoc postiženým územím," informoval ministr životního prostředí a předseda Ústřední povodňové komise Tomáš Chalupa (ODS).

Jak uvedl ministr obrany Vlastimil Picek, zvýší se počty nasazených vojáků. Do této chvíle bylo nasazeno 600 vojáků, v úterý přibude dalších 150 a od středy pak ještě dalších 300 vojáků k plnění úkolů policie.

Podle Pavly Skřivánkové z ČHMU v pondělí stále přetrvává riziko srážek a bouřek. Na jihozápadě Čech by mohlo spadnout 10 až 30 mm srážek, ve Slezsku v bouřkách až 40 mm.

Anketa

Souhlasíte se zákazem plavby po rozvodněných řekách pod pokutou 20 000 korun?
Ano
89,7 %
Ne
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18631 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám