Hlavní obsah

Na západě Čech vybijí kvůli ptačí chřipce dva chovy s tisíci kusy drůbeže

• Aktualizováno

Dva chovy s tisíci kusy drůbeže vybijí veterináři na Chebsku kvůli ptačí chřipce. V ČR je momentálně 37 ohnisek této nákazy. V úterý to uvedl mluvčí státní veterinární správy Petr Pejchal. Oba chovy patří stejnému podnikatelskému subjektu.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

První z nich je v Chebu-Klesti, chovají se tam výkrmové kachny a brojleři.

„Chovatel nahlásil úhyn zhruba jedné desetiny z 12 tisíc chovaných kachen a více než 100 ze zhruba 1000 brojlerů,” řekl Pejchal.

Druhé hospodářství je v obci Poustka, uhynulo tam skoro 900 z více než 5000 kachen a více než čtvrtina ze 400 chovaných krůt.

Kvůli nemoci bylo zatím v ČR utraceno přes 58 tisíc kusů drůbeže. Chovatelé zažádali stát o kompenzace za 12 miliónů korun, stát jim už podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) 2,5 miliónu korun vyplatil.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech, zasáhla i řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě milióny kusů drůbeže včetně velkých komerčních chovů. Ptáci mají téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. Na nemoc uhynula v liberecké zoo také samice vzácného pelikána skvrnozobého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám