Hlavní obsah

Na západě Čech se otřásala země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb
Aktualizováno

Na západě Čech se po letech opět zachvěla země. Lidé v okolí Kraslic a na Chebsku ve středu před půl desátou dopoledne zaznamenali silný otřes půdy. Zemětřesení mělo sílu kolem 2,5 stupně Richterovy škály. Odbornicí ale nevylučují, že může nabrat na větší intenzitě.

Článek

„Byla to pořádná rána, otřásl se celý barák, manželce v kuchyni dokonce podjely nohy,“ popsal Právu zážitek ze středečního dopoledne Pavel Reichard z Kraslic. „Škody ale nemáme žádné,“ poznamenal.

„Lidé z města byli vyděšeni, mají v paměti zemětřesení, které tady bylo před několika lety,“ uvedl další obyvatel Kraslic.

Zemětřesení zaregistrovali i obyvatelé Nového Kostela na Chebsku, který leží na seizmicky aktivním místě. „Ale nebylo to nic velkého, jsme tady na to zvyklí, otřesy jsou tady průběžně,“ poznamenal starosta obec Oto Teuber (nez.).

Otřesy mohou zesilovat

Podle Josefa Horálka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR bylo epicentrum severně od Nového Kostela. „Jedná se o rojovou aktivitu, otřesy měly sílu 2,5 stupně Richterovy škály. Je to na hranici, kdy to lidé mohou pocítit,“ potvrdil otřesy pro Právo Horálek.

„Není vyloučené, že aktivita bude podobná té v roce 2008,“ poznamenal Horálek. Tehdy bylo epicentrum jižně od Nového Kostela. Přístroje zaznamenaly zemětřesení o síle 3,3 stupně Richterovy škály.

Zemětřesný roj se šířil z Nového Kostela na Chebsku do desítky kilometrů vzdálených míst, kde ho cítily stovky lidí. Zemětřesení tam podle obyvatel připomínalo hučení, jako když jede nákladní vlak.

Na Chebsku většinou nemají otřesy větší potenciál než pět stupňů Richtera. Obdobný zemětřesný roj zasáhl Chebsko na přelomu let 1985 a 1986 trval zhruba několik měsíců. Seizmologové tehdy zaznamenali otřes o síle 4,6 Richterovy stupnice, kdy popraskalo několik domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám